Utrikes #41/2019

Planerat val i Moçambique hotat

En familj röjer bland resterna av sitt hus som förstördes av cyklonen Kenneth, på ön Ibo norr om staden Pemba i Moçambique. Förödelsen har försenat processen med röstregistrering inför höstens val. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT

Moçambique drabbades av två kraftiga cykloner under loppet av några veckor i mars och april. Stormarna orsakade stor förödelse och det är oklart om valet som är planerat i höst kan genomföras.

För närvarande finns det inte tillräckligt med resurser – enligt myndigheterna saknas över hälften av de motsvarande 235 miljoner dollar som behövs för att genomföra valet den 15 oktober.

Cyklonen Idai slog till mot provinserna Sofala, Manica och Zambézia i Moçambique den 14 och 15 mars. Den 25 april drog cyklonen Kenneth in över den norra provinsen Cabo Delgado.

Cyklonerna har gjort det svårt för den nationella valkommissionen att slutföra processen med att registrera de som har rösträtt i valet. Mellan den 15 april och 30 maj skulle det ha varit klart, men arbetet har ännu inte påbörjats i de regioner som drabbades av cyklonen Idai och i provinsen Cabo Delgado blev arbetet avbrutet.

– Många har förlorat allt, däribland id-handlingar. De har blivit av med sina dokument och möjligheten att kunna registreras för att kunna rösta har minskat kraftigt, säger forskaren och aktivisten Jessemusse Cacinda.

Han menar att den ekonomiska situationen i landet kan påverka stödet till regeringspartiet Frelimo, som har styrt sedan självständigheten från kolonialmakten Portugal 1975.

– Höga levnadsomkostnader och att köpkraften minskat hos befolkningen kan försvaga Frelimo i valet. Oppositionspartierna kommer att använda alla faktorer kopplade till den ekonomiska krisen för att övertyga väljarna. Det kommer att innebära att Frelimo får färre röster.

Frelimo har även nyligen gått ut offentligt och tagit avstånd från anklagelser om korruption och har uppmanat rättsmyndigheterna att granska anklagelserna.

Enligt den nationella valkommissionen finns det 14 miljoner röstberättigade i landet. Planen är att för första gången även genomföra provinsval.

Abdul Carimo som är ordförande för landets valkommission säger att de inte på långa vägar har registrerat alla röstberättigade.

Finansminister Adriano Maleiane sade dock i en intervju i den lokala tv-kanalen STV att regeringen och den nationella valkommissionen kommer att hitta sätt att genomföra valet.

– Om lösningen är en omorientering av kostnaderna inom den gräns som fastställts behöver vi antagligen inte gå ut med en internationell vädjan, sade Adriano Maleiane.

Ekonomen Manuel Victorino medger att det kan bli svårt att lägga pengar både på valet och hjälpinsatser.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984