Utrikes #39/2019

Modi väntas sitta kvar trots minskat stöd

En kvinna i Varanasi får permanent bläck på pekfingret som markerar att hon har röstat. I en miljon vallokaler har Indiens medborgare röstat under en period av sex veckor. Foto: Rajesh Kumar Singh/TT

I morgon torsdag kommer de första valresultaten i Indien. Då börjar nämligen rösträkningen i vad som är världens största val och allt tyder på att den hindunationalistiska premiärministern Narendra Modi kommer att fortsätta leda landet.

Valet i Indien är världens största. Omkring 900 miljoner är röstberättigade och många av dem har de senaste sex veckorna besökt någon av landets 1,1 miljoner vallokaler. I morgon börjar rösträkningen och de första siffrorna väntas visa på en seger, om än inte lika stor som vid valet 2014, för premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska BJP.

En avgörande faktor väntas bli de unga. Hela 650 miljoner indier är under 25 år och 84 miljoner är förstagångsväljare.

När den konservative Narendra Modi och BJP vann vid det förra valet fick de ensam majoritet. Nu väntas segermarginalen bli mindre. Missnöjet har nämligen varit stort de senaste åren och så sent som i början av januari utbröt en två dagar lång generalstrejk då omkring 200 miljoner arbetare protesterade mot en rad politiska beslut som de menade försämrat arbetsvillkoren i landet.

Tillsammans krävde de bland annat höjd minimilön i vad som betecknas som världshistoriens största strejk.

Narendra Modis ekonomiska politik har även spätt på missnöjet och han har inte kommit i närheten av att skapa det stora antalet jobb han lovade under den förra valrörelsen. Dessutom har priserna på vissa basvaror stuckit i höjden och miljontals människor på landsbygden och i storstädernas väldiga slumområden lever fortfarande i misär.

Ledande BJP-företrädare har också hetsat mot landets religiösa minoriteter, framförallt muslimer, vilket lett till våld och oroligheter på flera platser.

Trots detta förväntas Narendra Modi sitta kvar i ytterligare en mandatperiod, om än med minskat stöd.

Indiens premiärminister Narendra Modi under en presskonferens i partihögkvarteret. I valet kommer 543 platser Lok Sabha, parlamentets underhus att tillsättas.
Indiens premiärminister Narendra Modi under en presskonferens i partihögkvarteret. I valet kommer 543 platser Lok Sabha, parlamentets underhus att tillsättas. Foto: Manish Swarup/TT
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga