Utrikes #38/2019

Tre personer gripna vid prideparad på Kuba

Kubansk polis griper aktivister som deltar i prideparaden den 11 maj. En parad som detta år inte fått tillstånd från myndigheterna. Foto: Ramon Espinosa/TT

Minst tre personer greps i helgen i det som var tänkt att bli den trettonde prideparaden på Kuba. Kommunistpartiet och de kubanska myndigheterna menar att HBTQ-aktivisterna försökt undergräva regeringen sedan landets relationer med USA försämrats den senaste tiden. Myndigheternas agerande har fått hård kritik från människorättsorganisationer.

Det var i lördags som som polisen grep tre av omkring 100 personer som samlats i centrala Havana för att genomföra den årliga prideparaden som hållits i landet sedan 2006.

Paraden, som är en manifestation mot homofobi, arrangeras traditionellt av Kubas myndighet för sexualupplysning men i hade i år ställts in. Trots detta samlades ett hundratal personer för att genomföra marschen.

Mariela Castro, dotter till president Raúl Castro och chef för myndigheten för sexualupplysning, sade i ett uttalande att några av demonstranterna ville använda paraden för att undergräva regeringen. HBTQ-aktivisterna hävdar dock att regeringens beslut beror på att den katolska kyrkans makt ökat i landet de senaste åren.

Aktivister som deltog trots förbudet har också meddelat att de hotats inför pride.

Enligt brittiska BBC påbörjades paraden längs en av Havannas huvudgator innan ett stort antal poliser blockade vägen och grep minst tre personer.

Enligt kubansk lag är diskriminering på grund av kön och sexuell läggning förbjudet. Myndigheternas agerande har fått hård kritik från en lång rad människorättsorganisationer runt om i världen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga