Film #38/2019

Rörande och modigt om identitet

Lindy Larsson i Lindy the return of Little light av Ida Persson Lännerberg. Foto: Bill Watts

[FILM] The return of Little light Regi Ida Persson Lännerberg Artisten Lindy Larsson ska uppträda på Gorkiteatern i Berlin. Han har tidigare kommit ut som homosexuell och uppträtt på bland annat Dramaten, på Malmö stadsteater/Malmö opera och i Pridesammanhang men nu är han skräckslagen. Han ska uppträda som sig själv och komma ut som resande […]

[FILM] The return of Little light
Regi Ida Persson Lännerberg

Artisten Lindy Larsson ska uppträda på Gorkiteatern i Berlin. Han har tidigare kommit ut som homosexuell och uppträtt på bland annat Dramaten, på Malmö stadsteater/Malmö opera och i Pridesammanhang men nu är han skräckslagen. Han ska uppträda som sig själv och komma ut som resande i showen Roma Armee. Regissören Ida Persson Lännerberg har i dokumentären Lindy the return of Little light följt Lindy Larsson under fyra år då han förbereder sig inför att utåt stå upp för sin identitet som resande. Han lärde sig redan som barn att inte tala om det som så många inte vill tala om, att hans person och bakgrund var skamfylld. Skräcken var att myndigheterna skulle knacka på dörren, kanske skilja barnen från föräldrarna.

Resande är i Sverige en del av den erkända minoriteten romer, och har betraktats som mindre värda trots att de funnits i Sverige sedan 1500-talet. Under 1900-talet steriliserades många, Lindy berättar om hur en släkting tvingades välja mellan sterilisering och fängelse, och en annan fick som barn höra: ”Sådana som er skulle man döda i barnsäng” av en lärare. En annan fick höra: ”Du förorenar det svenska folket”.

För Lindy börjar nu en svår process, han skäms över att sin dubbla identitet som homosexuell och resande – och han skäms över att han skäms. Han vill inte vara representant för en grupp men han upptäcker att han bara genom att berätta vem han är blir aktivist.

Filmen om Lindy Larsson är smärtsam att se men den öppnar upp om en för många okänd minoritet i Sverige som få utomstående vet särskilt mycket om. Det är en stor och viktig insats som Lindy Larsson gör, med sig själv som insats.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga