Inrikes #34/2019

Pilotstrejken är över – facket nöjda

Förutom förbättrade arbetstider och schemaläggning får piloterna dessutom en löneökning på elva procent de kommande tre åren. Foto: Johan Nilsson/TT

Flygstrejken har nu tagit slut. Sent i torsdags kväll enades facket och arbetsköparna om ett avtal som bland annat innebär löneökningar på 11 procent de kommande tre åren för piloterna.

Det var strax innan midnatt igår torsdag som parterna kom överens. Den sju dagar långa pilotstrejken på SAS är därmed över.

Konflikten, som främst rört arbetstider och schemaläggning, beräknas ha kostat arbetsköparna omkring 60 miljoner kronor om dagen och över 4000 flygningar har ställts in.

– Jag kan med lättnad informera att vi nu kan lägga den här konflikten bakom oss, sade SAS vd Rickard Gustafsson vid en pressträff natten mot i dag.

Även ordföranden för svensk pilotförenings SAS-sektion, Wilhelm Tersmeden, är nöjd med det treåriga avtalet.

– Det allra viktigaste för oss har varit att säkra att våra medlemmar inte mister jobben och att de har anställningstrygghet. Det har vi lyckas med samarbetsavtalen ingår nu som en del av kollektivavtalet. Vi har också fått på plats en schemaläggningsordning som ger en mer förutsägbar arbetsvardag. Andelen piloter i gruppen med förutsägbara scheman ökas från 40 procent till 60 procent, säger Wilhelm Tersmeden i ett pressmeddelande.

Förutom förbättrade arbetstider och schemaläggning får piloterna dessutom en löneökning på elva procent de kommande tre åren. Det är två procent mindre än vad de från början begärde, men facket är trots det nöjda över resultatet.

– Det massiva stödet från våra medlemmar i alla tre länder har varit ovärderligt för förhandlingsdelegationen under förhandling, medling och strejk. Vi är också mycket glada för det uttalade stödet vi mottagit från kollegor, andra arbetarorganisationer och allmänhet i övrigt, säger ledarna i de fyra skandinaviska pilotföreningarna.

Sammanlagt strejkade 1409 piloter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984