Utrikes #29/2019

Sudans diktator har fängslats

I tisdags pågick stora protester i Sudans huvudstad Khartoum. Samma dag meddelade polisen att deras styrkor nu beordrats att inte ingripa mot demonstranterna. Foto: TT

Sudans ökände diktator Omar al-Bashir har avsatts och sitter nu fängslad. Detta sedan militären gripit makten efter månader av allt större folkliga protester.

Protesterna i Sudan har pågått sedan mitten av december förra året. Den avgörande gnistan, som fick folk att gå ut på gatorna, var regimens beslut att avskaffa landets livsmedelssubentioner vilket bland annat chockhöjde priset på mat. Under paroller som ”frihet, fred och rättvisa” har allt fler människor sedan dess slutit upp i demonstrationerna som kulminerade i helgen då tusentals människor samlades utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum.

Enligt människorättsorganisationer ska ett sextiotal personer dödats sedan protesterna inleddes men de senaste dagarna har både armén och polisen ställt sig på demonstranternas sida och beordrat sina trupper att inte ingripa. Det finns även bilder på hur militären bildat en skyddsmur runt de som demonstrerat för att skydda dem mot regimens säkerhetsstyrkor.

Tidigt i torsdags morse kom nyheten att militären avsatt president Omar al-Bashir som suttit på makten i snart 30 år.

– Statschefen, den tidigare ledaren för regimen har avsatts, sade landets försvarsminister Awad Ibn Auf i ett uttalande under torsdagen.

Samtidigt förklarade militären att de utlyst undantagstillstånd och att ett militärråd kommer att styra landet under en övergångsperiod på två år.

Tusentals demonstranter ska också ha samlats på huvudstadens gator och skanderat ”Regimen har fallit, segern är vår”.

– Det här är något oerhört stort oerhört viktigt utifrån ett historiskt perspektiv. Det är ledaren för en av världens grymmaste diktaturer som verkar falla, säger Johan Brosché som är forskare vid institutionen för freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet, till nyhetsbyrån TT.

Sudans underrättelsetjänst ska också enligt flera internationella nyhetskällor meddelat att alla politiska fångar i landet kommer att släppas.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga