Litteratur #29/2019

Människan som ö

Johan Kling har skrivit en Hjalmar Söderberg-doftande Stockholmsskildring om ensamhet. Foto: Viktor Gårdsäter

[Bok] Lycka Johan Kling Natur & Kultur Hjalmar Söderberg skrev sina romaner för drygt 100 år sedan, men de har lästs och älskas av generationer ända fram till idag. Hans melankoliska Stockholmsskildringar som ändå skapar nostalgisk längtan tillbaka till en stad och en tid ingen nu levande läsare verkligen har upplevt är fortfarande förföriskt lätta […]

[Bok] Lycka
Johan Kling
Natur & Kultur

Hjalmar Söderberg skrev sina romaner för drygt 100 år sedan, men de har lästs och älskas av generationer ända fram till idag. Hans melankoliska Stockholmsskildringar som ändå skapar nostalgisk längtan tillbaka till en stad och en tid ingen nu levande läsare verkligen har upplevt är fortfarande förföriskt lätta att ta till sig – de känns närmast tidlösa.

Flera uppdateringar och ”egna versioner” där historierna ses ur ett annat perspektiv har utgivits, som Gun-Britt Sundströms För Lydia (1973, efter Den allvarsamma leken) och Bengt Ohlssons Gregorius (2004, efter Doktor Glas).

Kanske har ännu fler författare helt enkelt inspirerats av Söderbergs stil, förmågan att så enkelt och drömmande berätta om den ensamma människan som observerar andra ensamma människor och grubblar över meningen med livet och kärleken.

Johan Klings Lycka ligger så nära att den ibland känns som kalkerad på Söderbergs schema. Den korta romanen berättar om David, en skild pappa i 40-årsåldern som verkligen känns som en sentida släkting till Martin Birck, Doktor Glas eller någon annan av Söderbergs iakttagare. I fyra kapitel, som inleds med att beskriva hur årstiderna går och förändrar staden när det gäller parker i lövsprickning, full blom eller snö, ljumma brisar eller snålblåst skapar han just den stämning av stilla iakttagande som bara den ensamme har tid till. Han grubblar över hur han ska skapa en stimulerande tid för sin femåriga dotter de veckor som hon tillbringar hos honom. Medan flickas mamma kritiskt håller ett öga på honom ser han själv hur tråkigt flickan har och låter så småningom självtvivlet leda till att han drar sig tillbaka. Han väljer att låta livet gå förbi som om det inte gällde honom och det är en ganska sorglig läsning.

Men Johan Kling är en så pass bra författare att den passive och inte lycklige mannen ändå engagerar, uppoffringarna han gör för dottern är rörande. Pappan och barnet hittar lite lycka tillsammans för en stund, frågan är vilket pris han betalar i sitt eget liv – och den stora gåtan som ligger inbäddad mellan raderna är varför.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga