Inrikes #27/2019

Migrantarbetare i Skåne vann facklig seger

Migrantarbetare organiserade i SAC Syndikalisterna har tecknat avtal om tryggare villkor på jobbet i en grönsaksfabrik. Bild från lökodling i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett tjugotal migrantarbetare organiserade i Malmö LS av SAC Syndikalisterna slöt på torsdagen ett avtal med sin arbetsköpare om tryggare anställningar. Arbetarna jobbar inom den skånska grönsaksbranschen och har under flera månader förhandlat för bättre arbetsvillkor. "Förhoppningsvis är det här startskottet för en ny rörelse", säger Frederick Batzler, facklig samordnare på SAC Syndikalisterna.

Segern kallas historisk av Malmö LS av SAC Syndikalisterna, den fackförening som sektionen Skåne Factory Workers Section är en del av. Efter månaders kamp mot dåliga arbetsvillkor stod det på torsdagen klart att arbetsköparen undertecknar ett avtal som enligt uppgift från facket ger de anställda trygga anställningar.

Arbetarna, som främst kommer från Ungern och Rumänien, jobbar via bemanningsföretag på en grönsaksfabrik i norra Skåne. De skriver på sin Facebooksida att de tidigare känt sig svikna av de stora fackföreningarna och att det därför valde att bilda en sektion inom Malmö LS av SAC Syndikalisterna för att förbättra sina villkor.

Det här skulle kunna innebära en vändpunkt i organiseringen av migrantarbetare.
Frederick Batzler, facklig samordnare på SAC Syndikalisterna

Frederick Batzler är facklig samordnare på SAC Syndikalisterna och har haft ett nära samarbete med sektionen. Han säger till Arbetaren att segern inger hopp.

– Det här skulle kunna innebära en vändpunkt i organiseringen av migrantarbetare. De har länge varit en försummad grupp inom fackföreningsrörelsen och segern kan ge inspiration åt andra att ta saken i egna händer.

Migrantarbetare och papperslösa i Sverige tvingas ofta jobba under slavliknande förhållanden. Främst inom branscher som  jordbruk, bygg, transport och restaurang.

– Inget fack har ju på allvar lyckats organisera de här grupperna tidigare, men förhoppningsvis är det här startskottet för en ny rörelse, säger Frederick Batzler.

Malmö LS av SAC Syndikalisterna kallar i ett uttalande på sociala medier överenskommelsen för en historisk seger.

”Även om arbetsförhållandena för migranter i Sverige ofta är väldigt dåliga har vi aldrig sett en så stor grupp migrantarbetare ta saken i egna händer, organisera sig och vinna. Dagens seger känns därför historisk. Så vi är glada i dag. Men vi vet också att detta bara är början. När vi har firat och vilat ses vi och gör oss redo för nästa fight”, skriver Malmö LS.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga