Utrikes #26/2019

Brunei inför dödsstraff för homosexuella

George Clooney in Pasadena och Bruneis sultan Hassanal Bolkiah. Skådespelaren George Clooney uppmanar till bojkott av hotell med band till sultanen med anledning av att Bruneis nya lagar som bland annat medför stening till döds av homosexuella. Foto: Willy Sanjuan och Francisco Seco/TT

Dödsstraff genom stening för homosexualitet och otrohet. I veckan träder Bruneis nya lagar i kraft. Amnesty International kräver i ett upprop att landet omedelbart stoppar de nya lagarna.

Det var i förra veckan som den lilla sultanstaten i Sydostasien klubbade igenom de nygamla lagarna som bland annat innebär dödsstraff för homosexualitet och otrohet. Detta som ett led av landets redan strikta sharialagar.

Förändringarna väntas införas i dag den 3 april och har mötts av massiva protester från människorättsorganisationer världen över.

Enligt den amerikanska tv-kanalen CNN ska dödsstraffet endast gäller muslimer. Andra förändringar i lagen innebär också att stöld från och med i dag kan komma att bestraffas med amputering av händer och fötter.

Bruneis beslut att göra praktik av de här straffen måste snabbt fördömas internationellt.
Rachel Chhoa-Howard, Amnesty International

Amnesty International kräver i ett upprop att landet omedelbart stoppar de nya lagarna.

– Bruneis beslut att göra praktik av de här straffen måste snabbt fördömas internationellt, sade Rachel Chhoa-Howard på Amnesty International i ett uttalande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga