Utrikes #25/2019

Vård och upprättelse viktigt för leprasjuka

De brasilianska aktivisterna José Picanço (närmast kameran) och Evelyne Leandro vittnar om hur de drabbats av den stigmatisering som omger sjukdomen lepra. Enligt WHO rapporterades 211 000 nya leprafall i världen under 2017. Foto: Mario Osava/IPS

I höst genomförs en världskongress för människor som påverkats av lepra. José Picanço var en av dem som deltog på ett möte inför kongressen och diskuterade leprasjukas behov och organisering. Tidigare var det vanligt att leprasjuka isolerades, och upprättelse för dem som drabbades av tvångsåtgärderna är en viktig fråga.

Vid mötet i Rio de Janeiro, som var det första i sitt slag, enades deltagarna om att skapa en regional koalition som ska stå upp för rättigheterna för de personer som på olika sätt drabbats av det stigma som omger lepra.

José Picanço, som föddes 1972, är bara en av många som utsatts för liknande övergrepp och aldrig fått någon upprättelse. Det kom att dröja åtta år innan han fick återförenas med sin biologiska mamma, men relationen varade inte länge eftersom hon dog kort efteråt.

– Jag fick bara bo med henne under fem månaders tid, berättade José Picanço med bruten stämma inför mötesdeltagarna.

Livet på barnhemmet var en mardröm, sade han vidare.

Tidigare var det vanligt i stora delar av världen att de som drabbats av lepra blev isolerade. Och det är något som fortfarande är vanligt på vissa platser, trots att det numera är känt att sjukdomen kan behandlas och att den inte längre är smittsam när någon påbörjat sin behandling.

I Brasilien upphörde isoleringen av leprasjuka officiellt 1976, men det var en metod som i praktiken kom att användas i ytterligare tio års tid. Från och med 2007 har de som blev direkt drabbade kunnat få kompensation för hur de blivit behandlade, men hittills har inget av de barn som drabbades av tvångsåtgärderna fått någon upprättelse.

Målet är att skapa ett stort nätverk av aktivister som kan stärka den rörelse som arbetar för att sjukdomen ska utrotas och för att de som drabbas ska får vård och ersättning.
Kiyomi Takahashi, Nippon Foundation

Deltagarna vid mötet beslutade att arbeta för att även dessa barn ska få skadestånd, och det är en fråga som kommer att diskuteras vidare vid den världskongress för människor som påverkats av lepra som kommer att hålla i Manila i höst. Där kommer liknande krav att läggas fram från organisationer som bildats i Asien och Afrika.

– Målet är att skapa ett stort nätverk av aktivister som kan stärka den rörelse som arbetar för att sjukdomen ska utrotas och för att de som drabbas ska får vård och ersättning, sade Kiyomi Takahashi från organisationen Nippon Foundation, som är drivande i debatten på internationell nivå.

Lepra, som tidigare mest var känt under namnet spetälska, är en kronisk sjukdom vars tidiga symptom är svårdiagnosticerade. Men om den förblir obehandlad så kan lepra enligt Världshälsoorganisationen WHO leda till ”permanenta skador på hud, nerver, armar, ben och ögon”. Sjukdomen, som sprids via luften, kan behandlas och tidig vård kan förhindra de flesta funktionsnedsättningar den kan leda till.

Enligt WHO rapporterades 211 000 nya fall i världen under 2017.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga