Kultur #1/2019

Gisslan i din mardröm

Timothée Chalamet och Steve Carell i filmen Beautiful Boy som har premiär den 11 januari. Foto: Scanbox Enterftainment

Berusa er! är Charles Baudelairs ofta citerade uppmaning som en rebellhandling mot världen och tidens fruktansvärda börda. Frågan är kanske om berusning är ett uppror eller att ge upp. Och vilket priset är för de anhöriga som dras in i berusningens effekter. [BOK] Malström Sigrid Rausing Albert Bonniers förlag, 2018 Kring fest och ledighet under jul- […]

Berusa er! är Charles Baudelairs ofta citerade uppmaning som en rebellhandling mot världen och tidens fruktansvärda börda. Frågan är kanske om berusning är ett uppror eller att ge upp. Och vilket priset är för de anhöriga som dras in i berusningens effekter.

[BOK] Malström
Sigrid Rausing
Albert Bonniers förlag, 2018

Kring fest och ledighet under jul- och nyårshelgerna kommer artiklarna om alkoholbrukets effekter på anhöriga, och särskilt barn, som ser vuxna förändras, bli gränslösa och kanske våldsamma, medan övriga deltagare jobbar var och en med sina egna strategier. Den som reagerar förstör stämningen, den som inte gör det känner ofta skam.

När fyrabarnsmamman Eva Rausing 2012 hittades död under ett berg av täcken i familjens hus i London väckte det enorm internationell uppmärksamhet. Rausing var gift med en arvtagare till den förmögenhet som genererats av hans fars uppfinning och utveckling av Tetra-­pak.

Eva Rausing hade börjat knarka som tonåring, liksom hennes man som träffat några tjejer på en strand i Goa, som bjöd på rökheroin. De två träffades på ett privat behandlingshem och levde ett förmöget liv med sina fyra barn som blev alltmer bortglömda och så småningom omhändertagna av Hans Rausings syster Sigrid Rausing. Denna syster berättar i biografin Malström om de anhörigas oro och sorg över att förlora en bror och nära vän långt innan Eva Rausing verkligen dog. Inga resonemang bet på paret som ägnade hela dygnet under decennier åt tunga droger tills allt tog slut genom Evas död.

[FILM] Beautiful Boy
Regi: Felix Van Groeningen efter böcker av David Sheff och Nic Sheff
Premiär 11 januari 2019

En stor del av boken handlar om hur författaren försöker hitta fakta och forskning kring missbruket, kanske delvis för att övertyga sig själv om att de egna misstagen inte är bakgrunden till tragedin. Det är en stark och smärtsam historia som spänner över filosofi, politik och psykologi.

Den 11 januari har filmen Beautiful Boy premiär i Sverige. Filmen bygger också den på självbiografiskt material, i detta fall av Nic Sheff och hans far David Sheff, en man som ägnade dygnet runt åt att försöka rädda sin tonårsson ur ett tungt drogmissbruk.

[BOK] Den enda historien
Julian Barnes
Forum, 2018

Historien är lik den om familjen Rausing, en klassisk katalog av upptäckt, visad ånger, ångest, svek, behandling, svek igen och försök att sluta ”på egen hand”, vilket inte fungerar särskilt bra. Också David Sheff lägger ned enormt mycket arbete på forskning kring nar­kotikans effekter, spridning och roll i samhället.

För de anhöriga, eller ”medberoende”, kan det kanske i stunden vara sak samma vilket berusningsmedlet eller självmedicineringen är: lagligt utskrivet av läkare, alkohol, cannabis, heroin eller metamfetamin, ifall drogen omgärdas av traditionell eller rebellisk aura.

Julian Barnes roman Den enda historien är en fiktiv men inte mindre smärtsam historia kring hur alkoholmissbruket bryter ned en kvinna och därmed en kärleksrelation.

Berättaren Pauls tillvaro fylls under många år av missbrukets konsekvenser också för honom som anhörig. Hans dissektion av ett utdraget missbruk, självbedrägerierna, omsorgen och ett obarmhärtigt val där överlevnad innebär svek, är tung men fantastisk läsning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga