Inrikes #94/2018

Tvärfacklig samling för strejkrätten i flera städer

I Göteborg gick demonstrationen från Götaplatsen till Gustav Adolfs torg. Talade gjorde fackligt aktiva i bland annat Byggnads, Fastighetsanställdas förbund, Hamnarbetarförbundet och SAC Syndikalisterna. Foto: Strike Back

Runt om i Sverige genomfördes under lördagen protester till försvar för strejkrätten. I Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Karlstad och Norrköping anordnades manifestationer som utlysts av nätverken Strike Back och Försvara strejkrätten.

Under demonstrationerna runt om i landet talade  fackligt aktiva och representanter från många olika fackförbund, däribland Kommunal, Livs, Byggnads, Fastighets, SEKO, Målarna, DIK, Hamnarbetarförbundet, Lärarförbundet och SAC Syndikalisterna.

Det var den femte juni i år som LO, TCO och Saco tillsammans med Svenskt Näringsliv presenterade överenskommelsen som under hösten skickats ut på remiss som lagförslag. Om lagförslaget blir verklighet kommer det att få långtgående konsekvenser för såväl fristående som LO-anslutna fackförbund.

I Stockholm trotsade ett hundratal personer regnet och kylan för att delta i demonstrationen i Observatorielunden. Banderollen med budskapet ”LO-toppen har inte medlemmarna med sig” hängde nedanför podiet och talare från olika fackförbund avlöste varandra på scenen.

Marta Aguirre.
Marta Aguirre. Foto: Julia Lindblom

Elin Callmer, musiker och vissångare, uppträdde och fick demonstranterna att sluta upp i allsång. Demonstrationen gick sedan vidare till Socialdemokraternas partikansli på Sveavägen.

Marta Aguirre är ordförande för Pendelklubben som organiserar bland annat städare och tågvärdar i Stockholms pendeltåg. Hon underströk i sitt tal det växande motståndet mot den nya lagen bland anställda i spårtrafiken.

– Vi har kontakt med varandra mellan klubbarna och så sent som för två veckor sedan antog Seko Stockholm en motion om att försvara strejkrätten. I det här osäkra politiska läget måste vi synas och ta kampen, säger Marta Aguirre till Arbetaren.

Rapporterna om att allt fler fackliga gräsrötter, klubbar och distrikt går emot LO-ledningens överenskommelse ger inspiration och hopp om att vi kan vinna det här.
Sanna Tefke, sektionsordförande för Kommunal i Solna-Sollentuna

Också Sanna Tefke, sektionsordförande för Kommunal i Solna-Sollentuna, är nöjd med manifestationen.

– Det gör ingenting att vi var färre på plats än i somras, när det är så tydligt att fler tar ställning för strejkrätten. Rapporterna om att allt fler fackliga gräsrötter, klubbar och distrikt går emot LO-ledningens överenskommelse ger inspiration och hopp om att vi kan vinna det här, säger Sanna Tefke.

Strejkrättsfrågan kommer att stå högt på dagordningen när Kommunal håller kongress i maj nästa år. Under hösten har flera stora avdelningar ställt sig bakom motioner som syftar till att riva upp överenskommelsen. Kommunal Västerbotten skriver i sin motion att om strejkrätten inskränks så bör LO varsla till generalstrejk.

LO-ledningen har än så länge varit sparsamma med att kommentera kritiken och duckat för frågorna, men nu tvingar vi ut dem på banan.
Emil Boss, aktiv i nätverket Strike Back 

Emil Boss är arbetarförfattare och en av initiativtagarna till demonstrationen i Stockholm. Han berättar att aktionen ”Strike Back” från början var tänkt som en endagshändelse, men att ett nätverk skapats i takt med att motståndet växt och frågan lyfts på fackklubbar runtom i landet.

– Rörelsen i arbetarrörelsen har växt över all förväntan. Halva Kommunal är nu beredda att försvara strejkrätten och det har varit talare från 12 av 14 LO-förbund på demonstrationerna vi hittills anordnat, säger han och fortsätter:

– Nu måste arbetet ske på fackliga klubbmöten. Vi måste slå hål på retoriken att den här frågan endast berör Hamnarbetarförbundet och Syndikalisterna. LO-ledningen har än så länge varit sparsamma med att kommentera kritiken och duckat för frågorna, men nu tvingar vi ut dem på banan, säger Emil Boss.

Det är viktigt att visa motstånd då det kan komma fler angrepp på arbetsrätten framöver.
Håkan Jönsson, fackligt aktiv talare på Strike Back i Malmö

Håkan Jönsson är fackligt aktiv byggnadsarbetare och talade under demonstrationen i Malmö, som samlade ett hundratal personer på Gustaf Adolfs torg.

– Förslaget kommer att få stora konsekvenser för hela den fackliga rörelsen och ger incitament för företagen att sluta kollektivavtal med gula fackföreningar. Frågan måste uppmärksammas och det är viktigt att visa motstånd då det kan komma fler angrepp på arbetsrätten framöver, säger han.

I Malmö demonstrerade ett hundratal personer för strejkrätten. Trots regnet var stämningen bra och orkestern ”Motståndets musik” spelade mellan talen. 
I Malmö demonstrerade ett hundratal personer för strejkrätten. Trots regnet var stämningen bra och orkestern ”Motståndets musik” spelade mellan talen.  Foto: Victor Pressfeldt

Drygt 600 personer gick i tåget i Göteborg som tog avstamp från Götaplatsen och fortsatte längs med Avenyn. Erik Helgeson från Hamnarbetarförbundet var en av dem som talade under lördagen.

– Jag tror att det kan gå fort framöver. Det blir en folkbildningsinsats att anordna sådana här demonstrationer i flera städer samtidigt. Man når ut till nya grupper vilket skapar ringar på vattnet. Människor måste kunna lagförslaget och dess konsekvenser på sina fem fingrar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga