Under demonstrationerna runt om i landet talade fackligt aktiva och representanter från många olika fackförbund, däribland Kommunal, Livs, Byggnads, Fastighets, SEKO, Målarna, DIK, Hamnarbetarförbundet, Lärarförbundet och SAC Syndikalisterna.
Det var den femte juni i år som LO, TCO och Saco tillsammans med Svenskt Näringsliv presenterade överenskommelsen som under hösten skickats ut på remiss som lagförslag. Om lagförslaget blir verklighet kommer det att få långtgående konsekvenser för såväl fristående som LO-anslutna fackförbund.
I Stockholm trotsade ett hundratal personer regnet och kylan för att delta i demonstrationen i Observatorielunden. Banderollen med budskapet ”LO-toppen har inte medlemmarna med sig” hängde nedanför podiet och talare från olika fackförbund avlöste varandra på scenen.

Elin Callmer, musiker och vissångare, uppträdde och fick demonstranterna att sluta upp i allsång. Demonstrationen gick sedan vidare till Socialdemokraternas partikansli på Sveavägen.
Marta Aguirre är ordförande för Pendelklubben som organiserar bland annat städare och tågvärdar i Stockholms pendeltåg. Hon underströk i sitt tal det växande motståndet mot den nya lagen bland anställda i spårtrafiken.
– Vi har kontakt med varandra mellan klubbarna och så sent som för två veckor sedan antog Seko Stockholm en motion om att försvara strejkrätten. I det här osäkra politiska läget måste vi synas och ta kampen, säger Marta Aguirre till Arbetaren.
Rapporterna om att allt fler fackliga gräsrötter, klubbar och distrikt går emot LO-ledningens överenskommelse ger inspiration och hopp om att vi kan vinna det här.
Sanna Tefke, sektionsordförande för Kommunal i Solna-Sollentuna
Också Sanna Tefke, sektionsordförande för Kommunal i Solna-Sollentuna, är nöjd med manifestationen.
– Det gör ingenting att vi var färre på plats än i somras, när det är så tydligt att fler tar ställning för strejkrätten. Rapporterna om att allt fler fackliga gräsrötter, klubbar och distrikt går emot LO-ledningens överenskommelse ger inspiration och hopp om att vi kan vinna det här, säger Sanna Tefke.
Strejkrättsfrågan kommer att stå högt på dagordningen när Kommunal håller kongress i maj nästa år. Under hösten har flera stora avdelningar ställt sig bakom motioner som syftar till att riva upp överenskommelsen. Kommunal Västerbotten skriver i sin motion att om strejkrätten inskränks så bör LO varsla till generalstrejk.
LO-ledningen har än så länge varit sparsamma med att kommentera kritiken och duckat för frågorna, men nu tvingar vi ut dem på banan.
Emil Boss, aktiv i nätverket Strike Back
Emil Boss är arbetarförfattare och en av initiativtagarna till demonstrationen i Stockholm. Han berättar att aktionen ”Strike Back” från början var tänkt som en endagshändelse, men att ett nätverk skapats i takt med att motståndet växt och frågan lyfts på fackklubbar runtom i landet.
– Rörelsen i arbetarrörelsen har växt över all förväntan. Halva Kommunal är nu beredda att försvara strejkrätten och det har varit talare från 12 av 14 LO-förbund på demonstrationerna vi hittills anordnat, säger han och fortsätter:
– Nu måste arbetet ske på fackliga klubbmöten. Vi måste slå hål på retoriken att den här frågan endast berör Hamnarbetarförbundet och Syndikalisterna. LO-ledningen har än så länge varit sparsamma med att kommentera kritiken och duckat för frågorna, men nu tvingar vi ut dem på banan, säger Emil Boss.
Det är viktigt att visa motstånd då det kan komma fler angrepp på arbetsrätten framöver.
Håkan Jönsson, fackligt aktiv talare på Strike Back i Malmö
Håkan Jönsson är fackligt aktiv byggnadsarbetare och talade under demonstrationen i Malmö, som samlade ett hundratal personer på Gustaf Adolfs torg.
– Förslaget kommer att få stora konsekvenser för hela den fackliga rörelsen och ger incitament för företagen att sluta kollektivavtal med gula fackföreningar. Frågan måste uppmärksammas och det är viktigt att visa motstånd då det kan komma fler angrepp på arbetsrätten framöver, säger han.

Drygt 600 personer gick i tåget i Göteborg som tog avstamp från Götaplatsen och fortsatte längs med Avenyn. Erik Helgeson från Hamnarbetarförbundet var en av dem som talade under lördagen.
– Jag tror att det kan gå fort framöver. Det blir en folkbildningsinsats att anordna sådana här demonstrationer i flera städer samtidigt. Man når ut till nya grupper vilket skapar ringar på vattnet. Människor måste kunna lagförslaget och dess konsekvenser på sina fem fingrar.

Inskränkt strejkrätt redan i sommar
Den föreslagna lagen om inskränkt strejkrätt skyndas nu på och regeringen vill att den ska börja gälla redan i sommar. Detta trots att en sådan tung remissinstans som Arbetsdomstolen menar att lagförslaget måste ändras då en konsekvens kan bli att politiska strejker förbjuds.
Inrikes 15 februari, 19
Avtalsshopping, gula fack…och sedan?
Regeringen föreslår inskränkningar av den fackliga konflikträtten redan i sommar. Juristen Rasmus Hästbacka lyfter tre möjliga scenarier på vad ett eventuellt strejkförbud skulle innebära. Lagförslaget angriper särskilt de fristående fackens stridsrätt, och frågan är vad som kommer hända med föreningsfriheten?
Kommentar 15 februari, 19
Chefens löfte inte nog för plats i LAS-listan
Arbetsdomstolen gav APM Terminals rätt. Chefens löfte var inte nog. Enligt Hamnarbetarförbundet som stämt arbetsköparen innebär domen orimliga krav på anställdas ansvar att utreda företagets egna beslutsstrukturer.
Inrikes 15 februari, 19
Fortsatt våldsamt i Nigeria inför valet
Mord, våld och anklagelser om korruption valfusk. Lördag den 16 februari går Nigeria med sina 187 miljoner invånare till val. Men ingen av de två huvudkandidaterna till presidentposten står för någon radikal förändring. Båda tillhör nämligen sedan länge den etablerade makteliten i landet, säger Henrik Angerbrandt från Nordiska Afrikainstitutet.
Utrikes 15 februari, 19
Ordningsvakter utreds för flera fall av våld
De ordningsvakter som i slutet av januari brutalt brottade ner en höggravid kvinna i Stockholms tunnelbana utreds även för en annan misstänkt misshandel. I en tidigare opublicerad video syns hur vakterna tar stryptag på en kvinna och slår mot hennes huvud med batong.
Inrikes 15 februari, 19
Kritik mot utbildningen av ordningsvakter
Förra veckans filmer på hur ordningsvakter i Stockholms tunnelbana trycker ner en gravid kvinna på en bänk inför hennes femåriga barn har skapat starka reaktioner både i Sverige och utomlands. Händelsen är bara en i raden av uppmärksammade fall den senaste tiden och nu höjs allt fler kritiska röster mot utbildningen av vakter.
Inrikes 6 februari, 19
Hurula: ”Man måste ju hålla på med något”
Robert Hurulas nya album heter Klass och har en omslagsbild från polisen, tagen när han åkte fast för inbrott som 19-åring. Han säger att klass ”borde ju för fan vara den största frågan i världen egentligen” men att skivan rör klass ur hans eget, lilla perspektiv. Arbetaren träffar Hurula inför skivsläpp och turné.
Intervjun 15 februari, 19
Undersköterskor anmäler särbehandling
Region Halland gav sjuksköterskor förkortad arbetstid för nattarbete och dubbelt tillägg för obekväm arbetstid, men de flesta undersköterskor blev utan. I samband med ett pågående fackligt bråk om villkoren anmäler 21 undersköterskor arbetsköparen för kränkande särbehandling.
Inrikes 15 februari, 19
4 av 10 kollar jobbmejlen på fritiden
Fler än fyra av tio tjänstemän läser jobbmejl på fritiden. Anledningen är att ”skapa kontroll” över sin arbetssituation uppger de svarande i en undersökning från Unionen. Vanligast är det bland unga, och nu varnar facket för att den ökade flexibiliteten på arbetsmarknaden är ohållbar i längden.
Inrikes 15 februari, 19
Transportföretagen försvarar hamnlockout
Transportföretagen säger att hamnfackets strejker hotar hela Sveriges ekonomi. Samtidigt står deras lockouter för mer än 80 procent av de förlorade arbetstimmarna i hamnarna. Men enligt Transportföretagens vd är det är det fel sätt att räkna. Vad som är relevant är vem det var som började.
Inrikes 13 februari, 19