Inrikes #93/2018

Kommunaltoppen: “Inte läge att omvärdera”

Kommunals Lenita Granlund hävdar att Kommunal skrev på uppgörelsen via LO då fackförbundet inte tyckte om inriktningen som den statliga strejkrättsutredningen tagit. Foto: Kommunal

“Det är bra att många vill försvara strejkrätten”, skriver Kommunals avtalssekreterare till Arbetaren apropå att fyra avdelningar inom Kommunal tagit ställning mot överenskommelsen om inskränkt strejkrätt. Men att omvärdera förbundets ja till överenskommelsen med Svenskt Näringsliv är inte aktuellt.

I somras tackade Kommunals ledning ja till LO, TCO och Sacos överenskommelse med Svenskt Näringsliv om en inskränkning av strejkrätten. Men inför kongressen nästa år har nu fyra avdelningar inom förbundet antagit motioner som går tvärtemot ledningens hållning.

Med stor majoritet antogs motionerna med krav på att förbundet tar ställning för strejkrätten och mot överenskommelsen. Tillsammans representerar avdelningarna över 210 000 av Kommunals runt 500 000 medlemmar. Det är bra, skriver förbundets avtalssekreterare Lenita Granlund i sitt skriftliga svar på Arbetarens frågor.

”Jag tycker att det är bra att det finns ett engagemang bland medlemmar om fackens självklara rätt att ta till konflikt för att få ett avtal, det är en grundläggande rättighet på svensk arbetsmarknad”, skriver hon.

Enligt Håkan Nilsson, ledamot i förbundsstyrelsen var beslutet att säga ja till överenskommelsen ”en ledningsfråga”. Frågan dryftades enligt honom inte i förbundsstyrelsen innan beslutet, än mindre bland medlemmarna. Att förbundet först signalerade utåt att de inte accepterade inskränkningar och sedan ändå gick med utan att fråga medlemmarna är något som flera av motionärerna reagerat på med bestörtning, enligt motionstexterna.

Underskattade ni medlemmarnas engagemang i att bevara strejkrätten intakt?

”Vilka diskussioner som uppstår inför en kongress är alltid svårt att förutse, men det är ju liksom hela idén med en kongress. Själv tycker jag att det är bra att många vill försvara strejkrätten, jag skulle heller inte vilja se några förslag från klåfingriga politiker som försämrar möjligheterna att strejka för att få ett avtal. Sådant här sköts bäst av parterna och det var just därför vi inom LO, TCO och Saco tillsammans med arbetsgivarna tog fram ett gemensamt förslag som inte inskränker den rätten.”

Med tanke på avdelningarnas ställningstagande, är det läge att omvärdera Kommunals ja till överenskommelsen?

”Nej, det ser jag inte. Vi skrev på uppgörelsen för att försvara strejkrätten. Bland de fackliga organisationerna tyckte vi inte om inriktningen som den statliga strejkrättsutredningen tagit. Förslaget som nu tagits fram innebär att det inte blir några förändringar för Kommunal eller för de 3,4 miljoner löntagare som är medlemmar i någon av de fackliga centralorganisationerna. Med det här förslaget blir det inga inskränkningar i strejkrätten om syftet med strejken är att teckna kollektivavtal”, skriver Lenita Granlund.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga