Klassmedveten feelgood

Bok
Arbetarförfattaren Maria Hamberg är aktuell med en ny roman. Hon tilldelades Birger Normanpriset 2018.
Foto: Jan-Åke Eriksson

En samtida arbetarförfattare bjuder läsaren på en modern julsaga i den vardagsrealistiska Allt under himmelens fäste. Maria Hamberg har en bakgrund som svetsare, järnvägsarbetare och lastbilsmontör. Hon är bosatt i Ångermanland och jobbar nu som författare och frilansare. År 2012 fick hon Ivar Lo-priset för sitt författarskap.

[BOK] Allt under himmelens fäste
Maria Hamberg
Ordfront, 2018

Hamberg skildrar i sin nya roman en trevande, framväxande vänskap mellan en äldre man och en ung kvinna, bägge lite udda och tilltufsade av tillvaron.

Ingvar är den ensamme, lite kufiske äldre mannen som lever ett inrutat liv mellan arbetet på ett industriförråd och hemmet i Stockholmsförorten Alby. Det framgår allt mer att han har ett gott hjärta, men har svårt att träffa kvinnor. Ja, han har nog haft det lite svårt med det sociala livet överhuvudtaget, verkar det som.

Ivana å andra sidan, har precis det där typiska truliga ungdomsstuket över sig, och ger intryck av att vara något av ett maskrosbarn.

En sen höstkväll står hon och ropar på någon ute på gården utanför Ingvars port. Han släpper in henne i porten eftersom hon för oväsen, och han vet att det är svårt att somna när någon står utanför huset och hojtar.

Det är upptakten till handlingen, som utspelas under en sen höst och en julhelg.

Allt under himmelens fäste går mestadels i en långsam vardagslunk med en hel del dramatik under ytan, både i det dagliga livet och ur det förflutna.

Som modern arbetarförfattare anknyter Maria Hamberg till vardagsberättelser som också förekom i den äldre arbetarlitteraturen.

Persongalleriet är måhända lite förutsägbart, men det är en fin och varm berättelse, där två ensamma personer hittar fram till varandra. Ingvar blir en morfarsgestalt för Ivana, medan hon intar rollen som ett barnbarn.

Som modern arbetarförfattare anknyter Maria Hamberg till vardagsberättelser som också förekom i den äldre arbetarlitteraturen.

Allt under himmelens fäste är en julsaga med tillhörande budskap. Det är en klassmedveten feel good-bok, skriven på ett sätt som gör den lätt att ta till sig.