Insänt #90/2018

“På Yepstr bestämmer ungdomarna själva”

Yepstrs grundare och vd Jacob Rudbäck skriver en kommentar till intervjun publicerad i Arbetaren nummer 87/2018.

Arbetaren publicerade artikeln ”Ungdomarna ska självklart ha hela lönen”  där en person från Syndikalistiska Ungdomsförbundet förde fram felaktig kritik mot Yepstr, företaget jag grundat. Jag kontaktade tidningen och ställde mig till förfogande för en intervju men har i stället fått möjlighet att skriva detta genmäle.

Yepstr förmedlar kontakt mellan ungdomar från 15 år och hushåll i deras närområde för enklare uppdrag som barnvakt, gräsklippning eller hundpromenader.

Uppdragen bokas och betalas via appen, försäkring ingår, vi bygger ungdomarnas CV:n och hanterar kontrolluppgifter så skatten blir rätt.

När jag växte upp fick jag inga pengar av mina föräldrar. Jag började därför klippa gräsmattor när mina vänner spelade datorspel. När jag kikar tillbaka inser jag hur värdefulla dessa första jobb var för mig, och med visionen att hjälpa fler unga till jobb startade jag Yepstr.

I dag har vi förmedlat sammanlagt sex miljoner kronor till unga.

Så vad är problemet enligt SUF? Jo, efter att ha träffat dem förra veckan kan jag berätta att ingen av dem använt Yepstr (eller ens pratat med någon som använt Yepstr) och därför helt enkelt inte förstår hur det fungerar.

SUF säger till exempel att ”din chef är en app” men på Yepstr bestämmer ungdomarna själva vad de vill jobba med och när. Ingen annan.

Vidare säger SUF att Yepstr tar en avgift av ungdomarna. Vi kommer aldrig ta betalt av våra ungdomar.

I dag kan ungdomar ta svartjobb hos grannen helt utan försäkringar, rättvis ersättning eller korrekt hantering av skatter. För att kunna inkludera en försäkring, hantera kontrolluppgifter och skapa CV:n så lägger vi på tio procent som beställaren betalar. En låg avgift för att göra rätt för sig tycker vi.

Vidare påstår SUF att vi har oschyssta löner. Detta är också fel. Ungdomar som tar jobb via Yepstr tjänar minst vad fackförbunden rekommenderar. De allra flesta tjänar långt mer.

Slutligen ifrågasätter SUF vårt betygssystem, men även det är missriktat. Det är vårt sätt att veta om någon beställare inte uppfört sig korrekt. För att få ett positivt omdöme som ung räcker det att komma i tid och utföra det man kommit överens. Saker som är ganska bra att kunna när man så småningom ska börja jobba, tycker jag.

SUF behöver naturligtvis inte hålla med, men jag kan inte acceptera att de sprider lögner. Att ”Ungdomarna ska självklart ha hela lönen” är vi i alla fall överens om!

Jacob Rudbäck, vd Yepstr 2018-11-21
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan