Utrikes #88/2018

Polens president deltog på fascistmarsch

Polens president Andrzej Duda talar före marschen i Warszawa. Det var första gången som landets högsta ledning deltog på den årliga samlingen med grupper från yttersta högern. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Framför ett hav av bengaliska eldar, högerextremistiska banderoller och tusentals fascister tågade Polens president tillsammans med flera andra högt uppsatta regeringsföreträdare genom Warszawas gator i söndags. Den så kallade 100-årsmarschen samlade omkring 200 000 personer, varav många från den yttersta högerkanten, i den polska huvudstaden.

Bakom den årliga fascistmarschen i Warszawa står de båda högerradikala organisationerna ONR och All-polsk ungdom, MW. Enligt polisen slöt omkring 200 000 deltagare upp och tågade genom Warszawa på 100-årsdagen av landets självständighet.

Gäster från flera fascistorganisationer i hela Europa hade också samlats för att delta. Längts fram i det stora tåget gick Polens president Andrzej Duda och ledaren för det rasistiska och nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa, Jaroslaw Kaczynski.

Bakom dem gick tiotusentals nationalister och fascister med hatiska plakat riktade med slagord som bland annat ”Död åt nationens fiender” och ”Slå ihjäl de röda”.

Samtliga deltagare i den väldiga marschen var inte nationalister. Vissa sägs ha slutit upp enbart för att fira självständighetsdagen, men organisationerna bakom har en lång och hatisk historia bakom sig.

– Både MW och ONR är fascistiska och antisemitiska organisationer. ONR:s historia sträcker sig till före andra världskriget då de var förbjudna under en tid. Sedan kom de tillbaka under mellankrigstiden och 2009 förbjöds de igen utan att det egentligen hände någonting. De har samma plakat och budskap nu som förr, säger Daniel Vergara, reporter på tidningen Expo, till Arbetaren.

Den kontroversiella marschen, som arrangerats varje år sedan 2009, förbjöds först av Warszawas borgmästare. Ett beslut som upphävdes av domstol.

President Andrzej Dudas beslut att leda demonstrationen har väckt stor uppmärksamhet både i Polen och utomlands. Vissa experter menar att regeringen förhandlat med de öppet fascistiska organisationerna inför marschen. Oavsett tycks många överens om att den gemensamma demonstrationen skapat legitimitet åt de mest högerextrema rörelserna i landet.

I och med den nationalistiska regeringen och de kontroversiella lagändringar som gjorts i landet de senaste åren så stärker det även andra högerextrema organisationer.
Daniel Vergara, reporter tidningen Expo

Polen har de senaste åren blivit allt mer auktoritärt och sedan Lag och Rättvisa kom till makten vid valet 2015 har antalet hatbrott ökat kraftigt.

– Högerextremismen är, precis som på många andra håll i Europa, på stark frammarsch i Polen. I och med den nationalistiska regeringen och de kontroversiella lagändringar som gjorts i landet de senaste åren så stärker det även andra högerextrema organisationer som känner att de får självförtroende och då får det lättare att samla fler sympatisörer till sina demonstrationer, säger Daniel Vergara.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga