Inrikes #86/2018

139 förlorar sina jobb på Iggesunds Paperboard

Bild på pappersrullar på Iggesunds bruk. Trots att fabriken är en av ägaren Holmens mest lönsamma verksamheter i Sverige sägs 139 personer upp. Foto: Pernilla Wahlman/TT

Nästan var femte anställd får gå. Det står klart efter att förhandlingarna på Iggesunds bruk avslutades under måndagen. Sammanlagt mister 139 personer sina jobb, varav majoriteten arbetar på fabriksgolvet.

Som Arbetaren tidigare rapporterat varslade Iggesunds Paperboard 150 personer om uppsägning i början av sommaren. Ett besked som skapade stor oro på orten. Enligt ägaren skogskoncernen Holmen var varslet en del i ett effektiviseringsarbete för att öka fabrikens produktionskapacitet.

När förhandlingarna mellan fack och arbetsköpare avslutades i helgen stod det klart att 139 av de 150 varslade blir av med sina jobb senast vid halvårsskiftet nästa år. Vissa har dock redan slutat eller hunnit gå i pension sedan varslet lades.

94 av de som tvingas sluta finns inom kollektivsidan och 45 på tjänstemannasidan.

Christer Johansson är ordförande för Pappers avdelning 15 i Iggesund och har funnits med under förhandlingarna. Han säger till Arbetaren att stämningen på fabriken är orolig.

Samtidigt säger Christer Johansson att 160 anställda är över 60 år och att de därför snart kommer att gå i pension. Det är något som enligt facket gör att många som nu tvingas gå snart kan komma att anställas igen.

– Men det är klart att många är väldigt oroliga. Men vissa hoppas också få ett avgångsvederlag eller annat erbjudande från företaget, säger Christer Johansson.

Iggesunds Paperboard som är världsledande inom kartongtillverkning har verkat i Iggesund sedan slutet av 1600-talet. Företaget framhåller att de fortfarande har en marknadsledande ställning inom branschen globalt.

Neddragningen sker trots att fabriken tillhör Holmens mest lönsamma verksamheter i Sverige.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga