Inrikes #85/2018

Regeringen går vidare med inskränkt strejkrätt

I promemorian från Arbetsmarknadsdepartementet och det ansvariga statsrådet Ylva Johansson (bilden) föreslås bland annat att det görs olagligt för facket att vidta stridsåtgärder mot en arbetsköpare som redan tecknat kollektivavtal. Vidare föreslås att stridsåtgärder endast ska bli tillåtna om de syftar till att teckna kollektivavtal med fredsplikt. Foto: Henrik Montgomery/TT. Montage: Arbetaren

Regeringen anammar LO:s, TCO:s, Sacos och Svenskt Näringslivs förslag på begränsningar i strejkrätten och skickar nu ut en promemoria om konflikträttsinskränkning på remiss. Det meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på torsdagen.

Regeringens skrotar sin egen utredning om förändrad strejkrätt och går i stället vidare med det förslag som presenterades av LO, TCO, SACO och Svenskt Näringsliv i somras. Det framgår av en promemoria från Arbetsmarknadsdepartementet som offentliggjordes på torsdagen.→ LÄS MER:
Toivo Jokkalas ledartext i Arbetaren om planerna på inskränkt strejkrätt från tidigare i år.

Från fackförbundet SAC Syndikalisterna – en av lagförslagets kommande remissinstanser, men också, tillsammans med Hamnarbetarförbundet, en av dess måltavlor – är reaktionen negativ.

– Det var väntat, men alla löntagare med någon insyn i arbetsrätt har hoppats på att det här förslaget aldrig skulle ta fler steg mot verklighet, eftersom det kraftigt begränsar våra möjligheter att påverka vår egen arbetssituation, säger Erik Bonk, SAC:s nytillträdde generalsekreterare.

Promemorian Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister föreslår bland annat att det görs olagligt för facket att vidta stridsåtgärder mot en arbetsköpare som redan tecknat kollektivavtal. Vidare föreslås att stridsåtgärder endast ska bli tillåtna om de syftar till att teckna kollektivavtal med fredsplikt. Det ska enligt förslaget inte heller vara lagligt att vidta stridsåtgärder i en fråga som kan betraktas som ”rättstvist.”

Innebörden är att fristående fackförbund utan kollektivavtal, som till exempel SAC Syndikalisterna och Hamnarbetarförbundet, förbjuds att strejka om en medlem exempelvis avskedats i strid med lagar eller avtal.

– Strejken är ett verktyg att förbättra dåliga arbetsvillkor och vi vill ju snarare se att strejkrätten utvecklas. Det är sorgligt att se en socialdemokratisk regering kapitulera från sina tidigare ideal och sorgligt att se fackföreningar agera i strid mot sina egna medlemmars vilja, säger Erik Bonk.

Det är sorgligt att se en socialdemokratisk regering kapitulera från sina tidigare ideal och sorgligt att se fackföreningar agera i strid mot sina egna medlemmars vilja.

Erik Bonk, generalsekreterare, SAC Syndikalisterna

Om det går som regeringen hoppas träder förslaget, genom ändringar i Medbestämmandelagen, i kraft den 1 januari 2020. Först ska dock förslaget gå ut på remiss till 34 instanser.

I remissinstanslistan som tillkännagavs samtidigt som promemorian på regeringskansliets hemsida ingår, utöver parterna bakom överenskommelsen, Arbetsdomstolen och en rad andra myndigheter, och även flera fristående fack såsom SAC, Hamnarbetarförbundet, Brandmännens riksförbund och Svensk Lokförarförening. Deras remissvar ska vara lämnade senast den 31 januari 2019.

Från både Svenskt Näringsliv och LO är reaktionerna på promemorian positiva. I ett pressmeddelande säger sig Svenskt Näringslivs vd Peter Jeppsson vara glad över att nästa steg i förändringen av konflikträtten nu sker. Men han är missnöjd över att det inte går ännu fortare.

– Den skada för hela näringslivet som Hamnarbetarförbundet, Syndikalisterna och andra fackförbund som inte har kollektivavtal har tillåtits att ställa till med har varit helt orimlig, säger han i pressmeddelandet.

Till arbetsköparorganisationens egen pr-kanal Arbetsmarknadsnytt uttalar sig också LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Vi välkomnar att regeringen har utgått från parternas förslag. Det var vad vi önskade, säger han till tidningen.

Förutom kritiken från SAC kom det omedelbart kritik från Vänsterpartiet, som tidigare uttalat sig negativt om Ylva Johanssons utredning om en inskränkt strejkrätt. I ett pressmeddelande kallar Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, förslaget för ”omotiverat” och partiet lovar rösta nej till det riksdagen.

– Vi behöver stärka arbetstagarnas position på arbetsmarknaden i dag, inte angripa en av grundvalarna för ett fritt och välorganiserat arbetsliv. Strejkrätten är ett yttersta verktyg för fackliga organisationer att hävda arbetstagares rättigheter. En inskränkning av strejkrätten är ett ensidig stärkande av arbetsgivarsidan, säger Ali Esbati i pressmeddelandet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga