Inrikes #40/2017

Regeringen vill utreda inskränkt strejkrätt

Ylva Johansson öppnade vid sin pressträff i Göteborg för att kraftigt begränsa konflikträtten och lagstiftningen om hur bland annat strejk kan användas. Foto: Adam Ihse/TT

Regeringen tänker utreda reglerna för stridsåtgärder och eventuellt endast tillåta strejk vid kamp för kollektivavtal. Det framgick när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson under tisdagen besökte den konfliktdrabbade Göteborgs hamn.

Det var mitt under den pågående konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsköparna APM Terminals som den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern besökte hamnen i Göteborg igår, tisdag.

Under besöket meddelande hon att regeringen nu kommer att tillsätta en utredare för att se över lagstiftningen kring stridsåtgärder. Något som skulle öppna dörren för att kraftigt begränsa konflikträtten och lagstiftningen om hur bland annat strejk kan användas, rapporterar Sveriges Radio.

En särskild utredare kommer att presenteras innan sommaren. Enligt Ylva Johansson är en av tankarna att ge skydd åt en arbetsköparpart som redan tecknat kollektivavtal på arbetsplatsen.

Som Arbetaren flera gånger rapporterat har APM Terminal ett kollektivavtal tecknat med Transport vid containerterminalen i Göteborgs hamn, trots att Hamnarbetarförbundet är majoritetsfack. Hamnarbetarförbundet har tagit strid för att få behålla de fackliga rättigheter de ändå tillkämpat sig i hamnen.

På Sveriges Radios fråga om vilken förhoppning Ylva Johansson har med den kommande utredningen svarar hon:

– Att vi ska få en tydligare lagstiftning som klargör att konflikter ska handla om att ta strid för kollektivavtal och hitta modellen för att hitta lösningar om det finns konkurrerande kollektivavtal där parterna inte själva löser frågan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga