På torsdagen mötte Hamnarbetarförbundet motparten, arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar, för nya förhandlingar. Förslaget från förbundet skiljer sig inte från det som avvisades av arbetsköparorganisationen under de sammanbrutna förhandlingarna i slutet av september.
Men denna gång, trots att förslaget på bordet var detsamma, stängde inte motparten dörren, och förhandlingarna planeras fortsätta inom kort.
– Det är positivt och man blir positivt överraskad, samtidigt som man blir skeptisk eftersom situationen varit som den varit under så lång tid. I en normal situation hade jag sagt att jag var odelat positiv och att vi gjorde konstruktiva framsteg, men vis av erfarenhet vågar jag inte ta ut något i förskott, säger Erik Helgeson, medlem i Hamnarbetarförbundets förhandlingskommitté.
I en normal situation hade jag sagt att jag var odelat positiv och att vi gjorde konstruktiva framsteg, men vis av erfarenhet vågar jag inte ta ut något i förskott.
Erik Helgeson, medlem i Hamnarbetarförbundets förhandlingskommitté
På bordet ligger ett förslag på att parterna tecknar ett avtal som har samma innehåll som det som nu råder mellan Sveriges Hamnar och fackförbundet Transport. Förslaget har framförts av Hamnarbetarförbundet sedan i början av 2017, men avfärdats av både motparten och Transport.
I stället har Hamnarbetarförbundet erbjudits teckna ett hängavtal till det rådande avtalet, vilket skulle innebära att förbundet underställs fredsplikt men inte får samma inflytande som Transport.
Men under torsdagens förhandlingar ska enligt Erik Helgeson motparten ha visat intresse och parterna diskuterat hur ett eventuellt likalydande avtal skulle kunna tillämpas. Till SR Göteborg uppger Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund att även han upplevde diskussionerna som konstruktiva.
Förhandlingarna ajournerades med ett nytt sammanträde bokat till den 19 november.
För Hamnarbetarförbundet är det angeläget att få ett avtal på plats. Sedan den 1 april i år är förbundet fråntaget rätten att förhandla kollektivt och att delta i skyddsarbetet.
– Jag skulle hellre se ett högre tempo, men det står inte och faller med det. Man får ha tålamod. Vi får göra vad vi kan för att föra förhandingarna framåt, men måste ha en beredskap för vad vi gör om dörren stängs igen, säger Erik Helgeson.
De förberedelserna är redan i full gång. I mitten av oktober förordade Hamnfackets förbundskonferens att förbundsstyrelsen ”omedelbart ges mandat att varsla om samt verkställa stridsåtgärder mot arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och dess medlemsföretag”.
Frågan har därefter gått ut till medlemsomröstning och rösträkningen beräknas vara klar på måndag.
Arbetaren har sökt Sveriges Hamnars Joakim Ärlund för en kommentar.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.