Inrikes #85/2018

Nya förhandlingar om kollektivavtal för Hamn

Hamnarbetarförbundets förhandlingsdelegation träffade Sveriges hamnar för förhandling under torsdagen. Erik Helgeson till höger i bild. Skärmdump från Hamnarbetarförbundet: Arbetaren

Förhandlingar om ett centralt avtal har åter inletts mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsköparorganisationen Sveriges hamnar. I bakgrunden ligger både hotet från en kommande lag om inskränkt strejkrätt och potentiella landsomfattande stridsåtgärder från hamnfacket.

På torsdagen mötte Hamnarbetarförbundet motparten, arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar, för nya förhandlingar. Förslaget från förbundet skiljer sig inte från det som avvisades av arbetsköparorganisationen under de sammanbrutna förhandlingarna i slutet av september.

Men denna gång, trots att förslaget på bordet var detsamma, stängde inte motparten dörren, och förhandlingarna planeras fortsätta inom kort.

– Det är positivt och man blir positivt överraskad, samtidigt som man blir skeptisk eftersom situationen varit som den varit under så lång tid. I en normal situation hade jag sagt att jag var odelat positiv och att vi gjorde konstruktiva framsteg, men vis av erfarenhet vågar jag inte ta ut något i förskott, säger Erik Helgeson, medlem i Hamnarbetarförbundets förhandlingskommitté.

I en normal situation hade jag sagt att jag var odelat positiv och att vi gjorde konstruktiva framsteg, men vis av erfarenhet vågar jag inte ta ut något i förskott.

Erik Helgeson, medlem i Hamnarbetarförbundets förhandlingskommitté

På bordet ligger ett förslag på att parterna tecknar ett avtal som har samma innehåll som det som nu råder mellan Sveriges Hamnar och fackförbundet Transport. Förslaget har framförts av Hamnarbetarförbundet sedan i början av 2017, men avfärdats av både motparten och Transport.

I stället har Hamnarbetarförbundet erbjudits teckna ett hängavtal till det rådande avtalet, vilket skulle innebära att förbundet underställs fredsplikt men inte får samma inflytande som Transport.

Men under torsdagens förhandlingar ska enligt Erik Helgeson motparten ha visat intresse och parterna diskuterat hur ett eventuellt likalydande avtal skulle kunna tillämpas. Till SR Göteborg uppger Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund att även han upplevde diskussionerna som konstruktiva.

Förhandlingarna ajournerades med ett nytt sammanträde bokat till den 19 november.

För Hamnarbetarförbundet är det angeläget att få ett avtal på plats. Sedan den 1 april i år är förbundet fråntaget rätten att förhandla kollektivt och att delta i skyddsarbetet.

– Jag skulle hellre se ett högre tempo, men det står inte och faller med det. Man får ha tålamod. Vi får göra vad vi kan för att föra förhandingarna framåt, men måste ha en beredskap för vad vi gör om dörren stängs igen, säger Erik Helgeson.

De förberedelserna är redan i full gång. I mitten av oktober förordade Hamnfackets förbundskonferens att förbundsstyrelsen ”omedelbart ges mandat att varsla om samt verkställa stridsåtgärder mot arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och dess medlemsföretag”.

Frågan har därefter gått ut till medlemsomröstning och rösträkningen beräknas vara klar på måndag.

Arbetaren har sökt Sveriges Hamnars Joakim Ärlund för en kommentar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga