Utrikes #82/2018

Upptrappat våld i Nigeria

Nigerias president Muhammadu Buhari under landets självständighetsfirande den 1 oktober i år. Presidenten har fått kritik för att inte ha gjort tillräckligt för att stävja våldsamheterna som pågår i de norra delarna av Nigeria. Foto: Olamikan Gbemiga/TT

Undantagstillstånd har införts i delar av den nigerianska delstaten Kaduna sedan 55 personer dödats i våldsamma sammandrabbningar de senaste dagarna. Henrik Angerbrandt är forskare vid Uppsala universitet och befinner sig i Nigeria. Han är en av dem som befarar en ytterligare upptrappning av konflikten.

Våldet som drabbat Kaduna, en delstat i norra Nigeria, eskalerade efter att en grupp kristna och muslimska ungdomar hamnat i bråk på en marknad i slutet av förra veckan, enligt brittiska BBC.

Några dagar senare uppstod nya våldsamheter och sammanlagt 55 personer mördades, varav en överväldigande majoritet muslimer. Den lokala delstatsregeringen har nu infört undantagstillstånd för att förhindra ytterligare attacker.

Den infekterade konflikten i området har pågått länge och handlar inte bara om religion. Det som pågår förklaras ibland som en strid om marken. Grupperna tillhör boskapsskötare och jordbrukare och våldet har krävt hundratals liv bara i år. Nigeria är religiöst delat där boskapsskötarna ofta tillhör den muslimska gruppen och där jordbrukarna oftare är kristna.

Våldet ses av många inblandade som politiskt motiverat och de som drabbas värst är som vanligt civilbefolkningen.
Henrik Angerbrandt, forskare vid Uppsala universitet

Det är val i landet nästa år och fram till dess kan våldsamheterna trappas upp, tror Henrik Angerbrandt som är Nigeriaexpert och forskare vid Uppsala universitet.

Henrik Agerbrandt.
Henrik Agerbrandt. Foto: Uppsala universitet

Han är just nu på plats i huvudstaden Lagos och följer utvecklingen noga.

– Det som hänt de senaste dagarna genererar allt mer oroligheter och det kan komma att ske en upptrappning då valet ser ut att bli väldigt jämt. Våldet ses av många inblandade som politiskt motiverat och de som drabbas värst är som vanligt civilbefolkningen, säger Henrik Agerbrandt.

Henrik Angerbrandt anser att ingenting har gjorts för att komma till rätta med orsakerna till den blodiga konflikten, som främst är striden om marken.

22 personer har gripits av polis för inblandning i attackerna. Landets säkerhetsstyrkor har också skickats till det oroliga området. Samtidigt uppmanar Nigerias president Muhammadu Buhari till lugn och har i ett uttalande vädjat till de lokala ledarna i delstaten att sätta stopp för våldet.

”Våld är en ond vind som inte till någon för med sig något gott. Att omfamna freden är nödvändigt”, skriver presidentens talesperson Garba Shehu på Twitter.

Men Muhammadu Buhari ses av många som kontroversiell och har bland annat fått hård kritik av landets biskop Wilfred Chikpa Anagbe för att tidigare inte ha gjort tillräckligt för att stävja våldsamheterna. Presidenten anklagas också av vissa för att stödja de muslimska boskapsskötarna i Kaduna där läget ofta pekas ut som extra problematiskt.

Nigeria är världens sjunde mest befolkade land med nästan 200 miljoner invånare. Omkring 1,8 miljoner människor har de senaste tio åren tvingats fly de nordöstra delarna av landet. Där  är bland annat den islamistiska terrorsekten Boko Haram mycket verksam.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga