Utrikes #76/2018

Hårdare medieklimat i Sydasien

"För rätten att kritisera" står det på ett par av plakaten. I september arrangerade journalister i Nepals huvustad Kathmandu en protest mot de nya medielagar som begränsar pressfriheten. Foto: Niranjan Shrestha/TT

Läget hårdnar för den fria pressen i flera länder i Sydasien. I Bangladesh rasar pressfrihetsorganisationer mot en ny lag medan reportrar i Indien, Nepal och Pakistan på senare tid har blivit utsatta för våld och påtryckningar.

Tidningsläsare i Nepal. Landet har infört en ny lag införts som innebär att offentliggörandet av viss information kan leda till fängelsestraff.
Tidningsläsare i Nepal. Landet har infört en ny lag införts som innebär att offentliggörandet av viss information kan leda till fängelsestraff. Foto: Niranjan Shrestha

Den innebär enligt pressfrihetsorganisationen Kommittén för skydd av journalister, CPJ, att en reporter riskerar upp till tre års fängelse. CPJ uppmanar den nepalesiska regeringen att dra tillbaka eller skriva om den nya lagen.

Badri Sigdel, som är ordförande för Nepals journalistförbund, NPU, säger att lagen begränsar journalisters möjligheter både att rapportera och ta fotografier.

– Sådana restriktioner står i strid med de demokratiska värderingarna och banar väg för ett auktoritärt samhälle. NPU kräver att de oacceptabla delarna av lagen skrivs om, säger Badri Sigdel i ett pressmeddelande.

I Pakistan blev samtidigt fem journalister mördade i samband med sin yrkesutövning, bara mellan maj 2017 och fram till i april i år. Pressfrihetsorganisationen Freedom Network uppger dessutom att ett stort antal reportrar blivit utsatta för kidnappningsförsök, godtyckliga gripanden eller misshandel.

Pakistan är dock det första landet i regionen som är på väg att införa en lag som specifikt syftar till att skydda journalister. När lagen antas kommer den att innebära att utsatta journalister får rätt till fysiskt skydd och finansiell hjälp.

Manifestation i Hyderabad, Indien, i september 2017 till minne av den mördade journalisten Gauri Lankesh.
Manifestation i Hyderabad, Indien, i september 2017 till minne av den mördade journalisten Gauri Lankesh. Foto: Mahesh Kumar A./TT
Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga