Inrikes #74/2018

Kris på Sundsvalls sjuksköterskeutbildning

Mittuniversitetet tvingas nu även ställa in den kommande vårterminen för de som sökt till sjuksköterskeutbildningen i Sundsvall. Foto: Henrik Sendelbach/Wikimedia Commons

Krisen på Mittuniversitetet fortsätter. Nu stoppas intaget till sjuksköterskeutbildningen i Sundsvall inför vårterminen – lärarbristen beskrivs som akut.

Det var i förra veckan som tidningen Vårdfokus kunde rapportera att specialistutbildningarna på sjuksköterskelinjen vid Mittuniversitetet i Sundsvall måste stoppas under läsåret 2019/2020. Anledningen är att universitetet saknar tillräckligt många specialutbildade lärare.

Från och med i dag ser vi att vi saknar motsvarande åtta heltidstjänster jämfört med samma tidpunkt i fjol.

Anna Olofsson, dekan vid Humanvetenskapliga fakulteten, Mittuniversitetet

Nu tvingas universitetet även ställa in den kommande vårterminen för de som sökt till sjuksköterskeutbildningen.

– Lärarbristen har blivit akut och tyvärr försämrats ytterligare på bara en vecka. Från och med i dag ser vi att vi saknar motsvarande åtta heltidstjänster jämfört med samma tidpunkt i fjol. Situationen är djupt beklaglig, men nu måste vi agera för att värna medarbetarnas hälsa, säger Anna Olofsson, dekan vid Humanvetenskapliga fakulteten vid Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Rektor Anders Fällström säger i samma pressmeddelande att universitetet nu vill jobba för en nystart med sjuksköterskeutbildningarna och på så vis undvika nedläggning.

Kritiken mot de stoppade utbildningarna har varit hård på flera håll, särskilt med tanke på att det råder stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor på många orter i regionen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga