Utrikes #71/2018

Ryanair-anställda i strejk trots hot om uppsägning

Ryanair-anställda iklädda masker föreställandes vd:n Michael O'Leary vid en protest på Frankfurts flygplats i onsdags den 12 september. Foto: Silas Stein/TT

Trots hot från ledningen gick piloter och kabinpersonal vid lågprisbolaget Ryanair i veckan ut i en 24 timmar lång strejk. Samtidigt hotar facken med en mer omfattande arbetsnedläggelse om inte arbetsförhållandena förbättras.

Tidigare i veckan hotade ledningen för det skandalomsusade lågprisbolaget att strejker skulle komma att leda till nedskärningar och uppsägningar. Trots detta gick bolagets tyska personal under onsdagen ut i en 24 timmar lång strejk som protest mot de dåliga arbetsvillkoren.

150 av 400 flighter till och från Tyskland påverkades av stridsåtgärderna som vidtogs sedan facket ansåg att förhandlingarna med arbetsköparna hamnat i ett dödläge.

Målet med strejken, som kan komma att utvidgas redan i slutet av september, är att få till ett kollektivavtal som motsvarar lokala anställningsavtal och inte irländska som i nuläget. Det tyska pilotfacket Vereinigung Cockpit skriver i ett medlemsutskick att de bland annat kräver högre löner, bättre arbetstider och kompensation för övertidsarbete.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kallar Ryanairs ledning strejken för oskälig.

– Dessa hot om strejker skadar Ryanairs verksamhet i Tyskland. Om de fortsätter kommer det att leda till såväl nedskärningar av vår verksamhet på flygplatser, liksom färre arbetstillfällen för piloter, säger bolagets marknadschef Kenny Jacobs i ett uttalande.

Men facken ger trots hoten inte med sig.

– Trots strejken i augusti så händer inget vid förhandlingsbordet, säger Ingolf Schumacher, som är det tyska pilotfackets chefsförhandlare, i ett pressmeddelande.

Arbetaren har flera gånger rapporterat om turbulensen på det ökända irländska flygbolaget. Så sent som i somras genomförde kabinpersonal från Spanien, Belgien, Portugal och Italien den största strejken i företagets historia.

För att sätta ytterligare press på ledningen har fackföreningar från hela Europa nu varslat om att en storstrejk kan bryta ut i slutet av månaden om inget avtal träffas innan dess.

Ryanair har sedan bolaget grundades gjort sig kända för sin antifackliga verksamhet och sina undermåliga arbetsvillkor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp