Ett nytt lagförslag i Guatemala kan komma att kriminalisera kvinnor som drabbats av missfall. Lagförslaget, som väntas antas de närmaste dagarna, förstärker också den redan omfattande diskrimineringen mot landets hbtq-personer.
Det nya lagförslaget i Guatemala lades fram i april förra året och backades av tiotusentals namnunderskrifter. Bakom idén låg kongressledamoten Aníbal Rojas Espino från det konservativa partiet ViVa som kallade det ett ”skydd av livet och familjen”.
I lagpropositionen definieras abort som ett embryos eller fosters ”naturliga eller framkallade död”, och med den definitionen stipuleras fängelsestraff på upp till fyra år för kvinnor som genomgår ”abort genom underlåtenhet”.
Lagkommissionen i landet, som redan har en av världens hårdaste abortlagstiftningar, har ställt sig positiv till förslaget och väntas ta upp det till diskussion de närmsta dagarna vilket innebär att en ny lag skulle kunna röstas igenom väldigt snart.
– Det är fruktansvärt och nu är det bråttom. En fullständigt absurd lag som totalt kränker kvinnors, flickors och hbtq-personers rättigheter, säger Amnestys talesperson Ami Hedenborg till Arbetaren.
Flera människorättsorganisationer världen över har protesterat och Amnesty har startat en namninsamling i hopp om att stoppa förslaget.
Förutom missfall kan det nya förslaget även innebära fängelse för de kvinnor som föder dödfödda barn. Lagen, som alltså kan klubbas igenom vilken dag som helst, skulle också förbjuda all sexualundervisning som inte är heteronormativ och all upplysning som ”relaterar till sexuell mångfald eller genusideologi”.
Politiska ledare på högsta nivå måste trycka på och peka på de internationella konventioner Guatemala skrivit under och som de nu kan komma att bryta mot.
Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty
Redan i dag är abort totalförbjudet så länge graviditeten inte utgör en fara mot kvinnans liv i det av den katolska kyrkan starkt präglade landet.
Amnesty hoppas nu att omvärlden hinner reagera innan förslaget eventuellt röstas igenom.
– Man tror inte att det här är sant, men det är bråttom. Politiska ledare på högsta nivå måste trycka på och peka på de internationella konventioner Guatemala skrivit under och som de nu kan komma att bryta mot, säger Ami Hedenborg.
Guatemala är ett av de länder i Latinamerika där våld mot kvinnor är som allra mest utbrett och där straffrihet hör till vardagen. Få anmäler därför vad de utsatts för och den redan stränga abortlagstiftningen gör att många minderåriga flickor varje år tvingas föda barn som kommit till efter våldtäkt och incest.