Inrikes #56/2018

AD säger ja till skogsbiologens bisyssla

Skogsinventering blev godkänd som en bisyssla enligt AD:s interimistiska beslut. På bilden kvastmossa. Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetsdomstolen ger skogsbiologen Sebastian Kirppu grönt ljus att fortsätta inventera skyddsvärd skog på sin fritid. Han är anställd av Länsstyrelsen i Dalarnas län och arbetar som Naturumsvärd i Fulufjällets nationalpark.

Det började med att Länsstyrelsen beslutade att dess anställda skogsbiolog inte kunde inventera skog på sin fritid, med argumentet att det var en otillåten bisyssla som skadar förtroendet för myndigheten. Det rapporterar tidningen Publikt.

Biologens fackförbund ST drev frågan till AD i juni, och domstolen var av annan mening är länsstyrelsen. Beslutet är ett interimistiskt men ST:s förbundsjurist Veera Littmarck ser det som en markeringen till länsstyrelsen att den fattat ett felaktigt beslut.

Nu kan Sebastian Kirppu åtminstone tillfälligt fortsätta sitt jobb som Naturumsvärd i Fulufjällets nationalpark, och på fritiden göra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar. Han är känd för sitt engagemang i miljöfrågor, skriver Publikt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga