2 500 nya brandmän behövs enligt facket

Medan skogsbränderna rasar över landet larmar facket om att det behöver rekryteras många nya brandmän. De kommunala brandstationerna är underbemannade och kan inte stävja bränder i tid, varnar Brandmännens Riksförbund.

Inrikes
Rekordmånga deltidsbrandmän slutade förra året, konstaterar Brandmännens Riksförbund i sin undersökning. Bild från skogsbranden utanför Sala i juni 2018.
Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag saknas 1 200 brandmän enligt fackförbundet Brandmännens Riksförbund. För att ha utrymme vid till exempel sjukfrånvaro och föräldraledighet behövs upp till 2 500 nya deltidsanställda brandmän, menar de. Facket har kartlagt behovet i en enkät bland brandmän från drygt 600 av 694 brandstationer i landet.

– Vi konstaterar stora brister när det gäller antalet deltidsbrandmän och ser nedskärningar av antalet heltidsbrandmän, säger Magnus Sjöholm, central ombudsman på Brandmännens Riksförbund.

”Vi delar bilden av att vi behöver rekrytera fler brandmän”, skriver Niclas Lindahl, förhandlingschef för Sveriges Kommuner och Landsting, i en kommentar till Arbetaren. ”Det finns orter som har minskat något, men också räddningstjänster som har rekryterat fler. Här är samverkan mellan räddningstjänster, statliga myndigheter och kommuner oerhört viktig.”

Enligt Brandmännens Riksförbund slutade rekordmånga deltidsbrandmän under förra året.

– Vi varnade vid förra avtalet, om att de låga lönerna för deltidsbrandmän inte kommer tas emot väl av branschen, säger Magnus Sjöholm och fortsätter:

– Jag har varit deltidsbrandman i sjutton år och vet att det är en uppoffring att göra det utöver sitt ordinarie jobb. Vi måste se över ersättningar och anställningsvillkor.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, håller inte med, utan menar att avtalet som slöts med brandmännen för ett och ett halvt år sedan är bra.

Förhandlingschef Niclas Lindahl är dock överens med facket om behovet av insatser för ökad rekrytering.

Hade den kommunala räddningstjänsten varit bemannad initialt kan vi inte utesluta att vi kunnat stävja bräderna.

Magnus Sjöholm, central ombudsman på Brandmännens Riksförbund

Magnus Sjöholm säger att i extraordinära situationer gäller det också att ta hjälp, till exempel av hemvärnet. Men grundbemanningen behöver ändå fungera.

– Hade den kommunala räddningstjänsten varit bemannad initialt kan vi inte utesluta att vi kunnat stävja bräderna och inte tappat kontrollen, säger Magnus Sjöholm apropå sommarens skogsbränder. Han fortsätter:

– Det har gått fyra år efter bränderna i Västmanland och lite eller inget har gjorts när det gäller brandstationernas utrustning och bemanning. Det är väldigt märkligt.

Medan skogsbränderna rasat har den generella uppmärksamheten i samhället stigit runt hur räddningstjänsten fungerar. Från politiskt håll framhåller regeringen behovet av fler brandmän, och kommunerna har tidigare tagit initiativ för att fler kommunalanställda också ska bli deltidsbrandmän.

Brandmännens Riksförbund konstaterar i sin undersökning att flera kommuner har skurit ner på antalet heltidsbrandmän. Det handlar till exempel om tjänster som inte tillsatts när någon slutat.

– Det har lett till att det saknar folk i grupperna, och då kan man till exempel inte rökdyka, kommenterar Magnus Sjöholm.

– Bor man på fel ställe och har den värsta dagen i sitt liv, och behöver rökdykare för att komma ut när det brinner, så kanske det inte går. Det tror jag inte invånarna har koll på.

Brandmännens Riksförbund anser att vissa av kommunerna inte klarar av sitt uppdrag. De föreslår att ett statligt eller regionalt ansvar för brandförsvaret ersätter dagens kommunala.

– Något måste göras. Det är inte bara S och stödpartierna som är skyldiga till nedrustningen, utan det gäller alla partier över tid . Det är ingen quick fix ska man veta. Det kommer att ta flera år att bygga upp en väl fungerande räddningstjänst, säger Magnus Sjöholm.