Utrikes #54/2018

Pussy Riot i uniformer avbröt VM-matchen

Pussy Riot är kända för att framträda i färgglada balaklavor. Nu straffas medlemmar i den feministiska gruppen för aktionen under VM – bland annat genom att portats från sportevenemang. Foto: Igor Moukhin/Wikimedia Commons (Pussy Riot), Francisco Seco/TT (Mbappé) och Pablo Martinez/TT (Putin).

Med Putin på läktaren och inför världens kameror avbröt gruppen Pussy Riot VM-finalen i herrfotboll. Kraven kom efteråt på Facebook och gäller att Ryssland ska släppa sina politiska fångar och tillåta ”politisk konkurrens”.

Den politiska gruppen Pussy Riot tar på sig aktionen där fyra personer fick VM-finalmatchen att stanna av för en kort stund när de sprang in på planen klädda i ryska polisuniformer. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Reaktionerna på plats blev allt från ilska till en dubbel high-five från en av aktivisterna med den franska forwarden Kylian Mbappé.

Pussy Riot förklarar sin aktion på Facebook och meddelar att de har ett antal krav.

  1. Släpp alla politiska fångar.
  2. Fängsla inte för ”likes”.
  3. Stoppa illegala gripanden under demonstrationer.
  4. Tillåt politisk konkurrens i Ryssland.
  5. Hitta inte på brottsanklagelser och håll inte människor fångna utan anledning.

Enligt AP har det ryska inrikesdepartementet meddelat att aktivisterna togs till den lokala polisstationen. Nyhetsbyrån Interfax rapporterar att de fyra aktivisterna anklagas för att ha stört åskådarna och att olovligen ha använt ordningsmaktens symboler – något som kan ge böter eller upp till 160 timmars samhällstjänst.

På Youtube skriver gruppen på tisdagen att deltagarna i aktionen ”Polisen går in i matchen” fått sina domar. De blir frihetsberövade i 15 dagar samt förbjuds att besöka sportevenemang under tre år.

De dömda Pussy Riotmedlemmarna är Olga Pahtusova, Olga Kuracheva, Veronica Nika Nikulshina och Peter Verzilov.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga