Kultur #54/2018

Festivalen Statement anmäld av män

Frida Hyvönen (på bilden), Cleo, Maxida Märak, Nour El Refai, Beatrice Eli, Dolores Haze och Loreen är några av artisterna på Statement Festival som välkomnar kvinnor, icke-binära och transpersoner. Foto: Thomas Johansson/TT

Den nya Statement Festival kommer att granskas av Diskrimineringsombudsmannen. Festivalen med musik och stand-up välkomnar enbart kvinnor och kom till efter ett initiativ av programledaren och komikern Emma Knyckare.

Statement Festival 2018 hålls i Göteborg och är öppen för kvinnor, icke-binära och transpersoner. Villkoren gäller såväl publiken som artister och funktionärer.

Den är en reaktion på de övergrepp på kvinnor som inträffat på musikfestivaler i Sverige. I fjol anmäldes över 150 sexbrott på 17 av 20 granskade festivaler, enligt tidningen Metro. Bland festivalerna fanns Bråvalla och Malmöfestivalen.

I sin programförklaring skriver Statement festival: ”(…) det är en tydlig markering mot de sexuella övergreppen i vårt samhälle. Vi vill helt enkelt att även kvinnor, icke-binära och transpersoner ska kunna gå på en svinfet festival och samtidigt känna sig trygga – och nu i sommar kommer det ske!”.

FAKTA Cis
En cis-man är en person som identifierar sig med det vid födseln tilldelade könet man. Cis betyder ”på samma sida”.
Källor: DO och RFSU

Men att inte cis-män ingår i målgruppen har genererat nio anmälningar till DO, skrivna i ett varierat tonläge. Några av kommentarerna är: ”Detta antyder att anordnarna anser att ‘cis-män’ kollektivt är ansvariga för sexuella övergrepp i samhället”, ”Det känns obehagligt och kränkande att utestängas från arrangemanget beroende på mitt kön” och  ”Var god gör något åt sådana här bakåtsträvare som tycker det är okej att diskriminera på detta vidriga vis”.

Av de nio anmälarna uppger sju att de är män, en kvinna och en anonym.

En anmälan riktar in sig på arenan Bananpiren, och en kommer från hösten 2017 då en representant för Falkenbergs kommun var uttalat positiv till att köra festivalen på orten. ”När en kommun agerar på detta sätt upplever jag att en särskild gräns passerats” skriver anmälaren.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, kommer inleda tillsyn med anledning av anmälningar och uppgifter i media. Martin Mörk är ställföreträdande diskrimineringsombudsman och säger i ett pressmeddelande:

– Det är välkänt att det finns allvarliga problem med sexuella närmanden och övergrepp på musikfestivaler, och att det behövs åtgärder för att alla besökare ska kunna känna sig trygga. Men det är viktigt att dessa åtgärder inte bryter mot diskrimineringslagen.

Till Arbetaren skriver pressansvariga hos Statement att ”Emma Knyckare hälsar följande i nuläget: Vi har fått information om granskningen och kommer att besvara DO:s frågor”.

Statement Festival hålls för första gången i månadsskiftet augusti-september på Bananpiren i Göteborg.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga