Utrikes #54/2018

Deporterade från USA återvänder med trauman

Javier Garrido Martínez håller sin fyraårige son efter att de återförenats i New York. ”Presidents dekret säger inget om vad de ska göra med de över 2 000 barn som redan har skilts från sina föräldrar helt oorganiserat”, säger Erika Guevara, chef för Amnesty Internationals Amerikaavdelning. Foto: Robert Bumsted/TT

Bilderna på barn inlåsta i burar som grät och bad att få träffa sina föräldrar upprörde världen. Efter kraftiga protester och en omfattande debatt utfärdade president Trump ett dekret för att stoppa att barn separeras från sina föräldrar. Men fortfarande uppskattas flera tusen barn vara skilda från sina vårdnadshavare.

– Det har varit svårt, väldigt svårt, allt vi har varit med om. Att min son hölls på en plats och jag på en annan, säger 29-åriga Katy Rodriguez.

Hon och hennes lille son kom nyligen tillbaka till sitt hemland El Salvador efter att ha deporterats från USA. Hon greps den 19 februari för att hon befann sig i den amerikanska delstaten Texas utan rätt papper. De tog sonen ifrån henne och hon återsåg honom först den 28 juni, precis innan de deporterades till sitt hemland.

Katy Rodriguez fick veta att hon hade rätt att ansöka om asyl men att det skulle betyda att hon inte fick vara med sin son och hon valde därför deportation.

– Jag kände en enorm glädje när de till sist gav mig mitt barn, säger hon utanför det center i San Salvador, dit deporterade från både USA och Mexiko skickas.

Jag kände en enorm glädje när de till sist gav mig mitt barn.

Katy Rodriguez, tidigare migrant i USA

Katy Rodriguez hölls i ett förvar i utkanten av San Antonio i Texas medan hennes son skickades ända till New York, till ett barnförvar. Detta som en del av den ”nolltolerans” mot illegala invandring som i april infördes av USA:s president Donald Trumps administration.

Katy Rodriguez och hennes sons traumatiska erfarenhet delas av tusentals familjer, merparten från Guatemala, Honduras och El Salvador. Bilderna på barn inlåsta i burar som grät och bad att få träffa sina föräldrar upprörde världen. Och den 20 juni, efter kraftiga protester och en omfattande debatt, utfärdade president Trump ett dekret för att stoppa att barn separeras från sina föräldrar – men fortfarande uppskattas flera tusen barn vara skilda från sina vårdnadshavare.

På planet som Katy Rodriguez skickades tillbaka med fanns ytterligare 132 migranter, bland dem 20 kvinnor. 21-åriga Carolina Díaz, som arbetade på en fabrik innan hon försökte skapa sig ett nytt liv i USA, säger att hon under ett och ett halvt dygn hölls i det migranter kallar för ”isboxen” i McAllen, i Texas.

– Där är det extremt kallt eftersom vakterna drar upp luftkonditioneringen på max som ett straff för att man har tagit sig över gränsen utan papper. Man fryser halvt ihjäl därinne utan något att värma sig med, säger Carolina Díaz, som berättar att hon valde att migrera för att söka sig en bättre framtid.

Där är det extremt kallt eftersom vakterna drar upp luftkonditioneringen på max som ett straff för att man har tagit sig över gränsen utan papper.

Carolina Díaz, som arbetade på en fabrik innan hon försökte migrera till USA

Hon säger att hon också hölls i det migranterna kallar en ”kennel”: ett rum med stora, oskyddade metallburar.

– När jag var i kenneln drev vakterna med oss. De kastade mat till oss som om vi vore hundar, säger hon.

Erika Guevara, chef för Amnesty Internationals Amerikaavdelning, säger att presidentens dekret inte löser situationen för de gripna familjerna.

– Presidents dekret säger inget om vad de ska göra med de över 2 000 barn som redan har skilts från sina föräldrar helt oorganiserat, vilket bryter mot de mänskliga rättigheterna, säger hon.

Bland annat har föräldrarna inte meddelats var barnen hålls, eller om de har flyttats till andra förvar. Hon säger att USA har skapat världens största system för att låsa in migranter som i dag omfattar 115 olika center där minst 300 000 årligen spärras in.

Marleny Montenegro, psykolog som arbetar med migranter på ickestatliga Psychosocial Action and StudiesTeam i Guatemala, förklarar att barn som skiljs från sina föräldrar kan drabbas av depression, rädsla, oro och ångest.

– Deras förmåga att lita på andra minskar, de blir osäkra och får problem med att prata om sina känslor och tankar, säger hon.

Planet med de deporterade migranterna ankom till El Salvador samma dag som USA:s vicepresident Michael Pence landade. Han träffade den 28 juni Guatemalas president Jimmy Morales, Honduras president Juan Orlando Hernandez och El Salvadors president Sánchez Cerén.

Vicepresident Pences mål med mötet var att få ett löfte från de tre centralamerikanska presidenterna om minskad migration till USA. Michael Pence uppgav att 150 000 centralamerikaner har tagit sig in i USA i år.

Efter mötet gjorde de tre centralamerikanska ledarna ett gemensamt uttalande där de uttryckte sin vilja att samarbeta med USA för att prioritera välbefinnandet för barn och unga och familjer och se till att lagen följs. De underströk också vikten av att samordna sig för att informera sina medborgare om riskerna med att utan tillstånd migrera och för att motverka människosmuggling.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga