Utrikes #50/2018

Historisk vänsterseger i Mexikos presidentval

Åhörare på Zocalotorget i Mexico City när Andrés Manuel López Obrador höll sitt segertal på söndagskvällen. Nu hoppas många av hans anhängare på stora förändringar i landet. Foto: Anthony Vazquez/TT

Andrés Manuel López Obrador är Mexikos nye president. Vänsterkandidaten vann en jordskredsseger i presidentvalet, med löften om fattigdomsbekämpning och ett slut på våldet och den utbredda korruption som länge plågat landet. För första gången på 89 år kommer Mexiko nu att styras av en president som inte tillhör något de två traditionella storpartierna.

Med 53 procent av rösterna var det en övertygande seger. Andrés Manuel López Obrador har tidigare förlorat två presidentval men står efter helgens val som överlägsen segrare i Mexiko.

Nu hoppas många av hans anhängare på stora förändringar i ett land som länge plågats av våld och utbredd korruption.

– Jag kommer inte göra er besvikna. Jag kommer inte stjäla, inte förråda er, sade Andrés Manuel López Obrador under sitt segertal utanför presidentpalatset i huvudstaden Mexico City sent i söndags kväll.

Under valrörelsen, som av många beskrivits som en av de blodigaste i landets historia, har Andrés Manuel López Obrador lovat höjda löner för många av Mexikos miljontals fattiga arbetare. Han har också gått hårt åt korruptionen som genomsyrar stora delar av samhället och sagt att han vill satsa på sociala lösningar snarare än militära för att komma åt det eskalerande våldet orsakat av de mäktiga drogkartellerna i landet.

Andrés Manuel López Obrador har bland annat sagt att han vill satsa på sociala lösningar snarare än militära för att komma åt det eskalerande våldet i Mexiko.
Andrés Manuel López Obrador har bland annat sagt att han vill satsa på sociala lösningar snarare än militära för att komma åt det eskalerande våldet i Mexiko. Foto: Anthony Vazquez/TT

Marco Venegas är ordförande för Latinamerikagrupperna i Sverige. Han säger till Arbetaren att valet av Andrés Manuel Lopez Orbador känns hoppfullt.

– Samtidigt är också min första tanke ”hoppas bara att han får tillträda som president”. För det finns naturligtvis en oro i och med vad som hänt i landet tidigare, säger Marco Venegas, och syftar på de många mord som drabbat framför allt vänsterpolitiker i landets historia.

Bara inför det här valet mördades 133 politiker i attacker med kopplingar till de mäktiga drogkartellerna.

Valet av Andrés Manuel López Obrador är på många sätt historiskt. För första gången på 89 år kommer landet nu att styras av en president som inte tillhör något de två traditionella partierna PRI eller PAN.

– Om han bara lyckas behålla makten tror jag han kan komma åt många av de problem som finns i landet i dag. Folket i Mexiko är otroligt trötta på det drogrelaterade våldet och korruptionen och vill se förändringar, säger Marco Venegas.

Samtidigt som tiotusentals människor firade valsegern ute på gatorna erkände också de andra presidentkandidaterna sig besegrade.

Andrés Manuel López Obrador väntas sväras in som president den 1 december.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga