Inrikes #45/2018

Fastighets strejkbeslut kritiseras internt

Klubben skriver att Fastighets förbundslednings agerande är att ”åsidosätta sitt åtagande att tillvarata medlemmarnas intressen, skydda våra rättigheter och arbeta för bättre villkor”. Foto: Hasse Holmberg/TT

Efter överenskommelsen med arbetsköparna om inskränkt strejkrätt kritiseras nu ledningen för Fastighetsanställdas förbund i ett öppet brev från en av sina klubbar. Ordförande i klubben på SGS Studentbostäder i Göteborg anser själv att ledningen borde avgå.

LO anser att de tagit ansvar och räddat strejkrätten genom att gå med på att inskränka delar av den och de har fått godkänt av förbundsstyrelserna. Men Fastighetsklubben på SGS studentbostäder håller inte med.

– Vi står inte bakom vår förbundsstyrelse i det här. Det är inte ett fackförbunds uppgift att att rädda en sittande regering. Om de kommer med förslag som är dåligt för medlemmarna, då aviserar man politisk strejk, säger Roger Crossler, klubbordförande.

Roger Crossler.
Roger Crossler. Foto: SGS FFK

I ett öppet brev till ledningen för Fastighetsanställdas förbund, Fastighets, skriver klubben att deras egen förbundslednings agerande är att: ”åsidosätta sitt åtagande att tillvarata medlemmarnas intressen, skydda våra rättigheter och arbeta för bättre villkor”.

Arbetaren har tidigare rapporterat om missnöjesyttringarna inom Hotell- och restaurangfacket med att deras ordförande gått emot kongressens beslut att inte gå med på inskränkningar i konflikträtten. I Arbetaren ifrågasatte två kongressombud om ordföranden Malin Ackholt kunde sitta kvar.

Fastighetsklubben har inte gemensamt krävt deras förbundslednings avgång, men privat är Roger Crossler beredd att gå längre.

– Jag har sagt till dem att jag avser be dem avgå. Det gjorde jag inte som representant för klubben utan privat som förtroendevald. Vi kan inte ha ledare som är så naiva, och så fast i sitt umgänge med näringslivet att de tror att de är deras polare, säger han.

Enligt Roger Crossler är besvikelsen över ledningens agerande stor. Han tycker att medlemmarna i förbundet borde fått inflytande över ett så omvälvande beslut.

– Det här skulle ha gått ut på remiss till alla avdelningar och klubbar så att det kunnat avhandlas. Hur svårt ska det vara? Stora beslut som fattas så här snabbt är fel. Jag är helt övertygad om att svaret hade blivit nej. Till och med de 20 procent som röstar helt åt helvete fattar en sak: vi byggde det här landet med hjälp av strejkrätten, säger han.

Arbetaren har under tisdagen sökt representanter för Fastighets förbundsledning för att låta dem kommentera brevet.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga