Utrikes #44/2018

Våld och hot mot fackligt aktiva ökar i världen

Världsfacket, ITUC, har granskat arbetares fackliga villkor i olika länder. Här demonstrerar migrantarbetare i Libanon för sin rätt att organisera sig fackligt. Foto: Bilal Hussein/TT

Hot och våld mot fackligt aktiva ökar. I veckan presenterade världsfacket ITUC sin årliga rapport om hur fackliga rättigheter respekteras. Rapporten visar bland annat att 87 procent av de granskade länderna har kränkt rätten att strejka. Värst är läget i Mellanöstern och Nordafrika där situationen för de miljontals gästarbetarna beskrivs som extra svår.

Den årliga listan Global Rights Index mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i sammanlagt 142 länder. Årets rapport visar att fackligt aktiva mördats i nio länder hittills i år och att våldet och trakasserierna mot de som organiserar sig på arbetsplatserna ökar.

FAKTA: Värsta länderna för fackligt aktiva
Algeriet
Bangladesh
Colombia
Egypten
Filipinerna
Guatemala
Kambodja
Kazakstan
Saudiarabien
Turkiet

Flest mord på fackliga aktivister sker i Colombia där hela 19 personer mördades för att de försökte organisera sig förra året, men hela Syd- och Centralamerika beskrivs också som en ytterst farlig region för fackligt aktiva.

Värst beskrivs dock läget i Mellanöstern och Nordafrika, där situationen ofta är värst för de miljontals gästarbetare som kommer för att jobba under usla förhållanden.

I rapporten framgår också att 87 procent av de granskade länderna har kränkt rätten att strejka och att hela 65 procent satt totalstopp för facklig organisering. Insamlad statistik från ITUC visar dessutom att den globala trenden med osäkra anställningar med dåliga arbetsvillkor blir allt vanligare, även i Europa.

– Världens stater måste på allvar agera till stöd för arbetstagarna, mot de globala hoten mot demokratin. Det är dags för en förändring, säger ITUC:s generalsekreterare Sharan Burrow i ett pressmeddelande.

Samtliga nordiska länder, inklusive Sverige, hamnar i topp när det gäller goda förutsättningar för att organisera sig fackligt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga