Inrikes #44/2018

Fler pensionärer har låg ekonomisk standard

Geografiskt bor en större andel äldre med låga inkomster i Norrlands inland än i andra kommuner, enligt Pensionsmyndighetens rapport. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet pensionärer med låg ekonomisk standard ökar, visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten. Värst drabbade bland pensionärerna är äldre kvinnor som lever ensamma.

Enligt rapporten från Pensionsmyndigheten har de med lägst pension och maximalt bostadstillägg idag endast 133 kronor mer i månaden att röra sig med än vad som klassas som ”låg ekonomisk standard”.

Gränsen för begreppet relativt låg ekonomisk standard låg under förra året på 12 100 kronor per månad netto. Enligt Pensionsmyndigheten var det under förra året 245 000 personer i gruppen 65 år och äldre som låg under den gränsen. Något som motsvarar 12 procent av alla över 65 år.

Majoriteten av dessa var kvinnor. Geografiskt bor en större andel äldre med låga inkomster i Norrlands inland, medan de i Danderyd och skånska Lomma är betydligt färre.

– Kvinnor, ensamstående och de äldsta inom åldersgruppen över 65 år, löper en större risk för att hamna under inkomstgränsen för relativ låg ekonomisk standard. Huvudorsaken är en kombination av låga inkomstgrundande pensioner och låga boendekostnader, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

För tolv år sedan låg grundskyddet, vilket innebär garantipension och max bostadsbidrag, på drygt 2000 kronor i månaden över gränser för låg ekonomisk standard.

Ett glapp som nu alltså minskat kraftigt. En av orsakerna, enligt Pensionsmyndigheten, är att den övriga befolkningens inkomst stigit, medan garantipensionen inte gjort det alls i samma utsträckning.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga