Inrikes #42/2018

Vit makt-gruppering granne med förskola

Ingången till den lokal på Stockholmsvägen 45 i Stocksund som Nordisk Ungdom hyr och där de har inrättat sitt "sociala center" som de kallar för "Lejonhallen". Foto: Arbetaren

2012 kunde Arbetaren avslöja var den militanta högerradikala organisationen Nordisk Ungdom hade sin lokal i Täby norr om Stockholm. Kort efter avslöjandet sparkade hyresvärden ut dem. Men vit makt-organisationen lät sig inte hindras av det. Sedan sommaren 2016 hyr Nordisk Ungdom en källarlokal i centrala Stocksund i Danderyds kommun – vägg i vägg med en musikskola för barn och granne med öppna förskolan.

Sedan sommaren 2016 hyr den militanta högerradikala organisationen Nordisk Ungdom en lokal mitt i Stocksunds centrum i Danderyds kommun norr om Stockholm. Under samma tid har de lyckats hålla sin verksamhet på adressen hemlig. Syftet med lokalen, som de själva kallar för ”Lejonhallen”, är att den ska vara ”en svensk zon dit unga svenskar kan söka sig för att träffa likasinnade”.

Men nu kan Arbetaren genom sin kartläggning av organisationen avslöja var lokalen är belägen och hur uthyrningen gått till.

Fastigheten som Nordisk Ungdom hyrt in sig i ägs av Stena Fastigheter AB. Stora delar av huset hyrs av Danderyds kommun och inrymmer bland annat ett bibliotek, öppna förskolan och Nordenfeltska musikskolan, en privat musikskola i stil med kommunala musikskolan.

Nordisk Ungdom hyr lokalen, som är belägen i bottenvåningen i anslutning till musikskolans och öppna förskolans lokaler, av Nordenfeltska i tredje hand.

– Vi är förfärade. Det går inte alls hand i hand med våra värderingar och passar inte ihop med våran verksamhet. Den typen av verksamhet vill vi inte ha i våra lokaler. En odemokratisk grupp hör inte hemma i skolmiljö med barn, säger en representant ur Nordenfeltska musikskolans ledning som begärt att få vara anonym.

Skolan har haft lokalen uthyrd i omgångar, först till en yogastudio och därefter till en massageverksamhet. När den sistnämnda hyresgästen sade upp kontraktet sommaren 2016 hamnade skolan i en sådan ekonomisk situation att de snabbt var tvungna att hitta en ny hyresgäst. De lade då ut en annons på Blocket om att de hyrde ut en företagslokal och fick två, tre svar, varav några unga killar var de som verkade mest intressanta som hyresgäster.

Kontrakt skrevs i juni 2016 med företaget Scandza Media Aktiebolag, ett bolag som har angivit att deras officiella verksamhet är postorderverksamhet över internet. Men på sin hemsida marknadsför de ”Lejonhallen” som ett socialt center dit likasinnade kan söka sig för att delta i olika möten och evenemang.

– De sade att de skulle ha lagerverksamhet. Som han förklarade det var det ett litet företag som startats i någon förälders garage och nu ville de utöka. När vi skrev kontraktet stämde allt överens med Bolagsverket. Det är så himla beklagligt, säger musikskolans representant.

Vi kommer att säga upp hyresavtalet med dem.
Representant för Nordenfeltska musikskolans ledning

Stena Fastigheter har accepterat att musikskolan hyr ut en del av sin lokal, men att det är en militant högerradikal organisation som hyr hade inte heller de kännedom om förrän Arbetaren kontaktar dem.

– Det känns ju fruktansvärt, säger Madeleine Agerhill, förvaltare på Stena Fastigheter i Danderyd.

I samband med att Nordisk Ungdom fick hyreskontraktet inledde de renoveringar och fick både Nordenfeldtskas och Stena Fastigheters tillåtelse att sätta upp en vägg mot skolans övriga lokaler.

– Lokalen ligger i anslutning till musikskolan. Förut ville de sätta upp en vägg mellan musikskolan och deras lokal som vi godkände, bekräftar Madeleine Agerhill.

Inför detta besökte hon lokalen och träffade representanter för de som skulle hyra den avdelade lokalen.

– Det var två yngre killar. Jag fick absolut inget konstigt intryck. Vad jag minns så svarade de, när jag frågade, att de bedriver t-shirttryck. De hade lådor med kläder och tryckte upp t-shirts.

Bild tagen i vintras av huset och ingången till den lokal som Nordisk Ungdom hyr i Stocksund.
Bild tagen i vintras av huset och ingången till den lokal som Nordisk Ungdom hyr i Stocksund. Foto: Arbetaren

Efter att Arbetaren gjort fastighetsägaren och Nordenfeltska musikskolan uppmärksamma på vem de har som hyresgäst uppger de att de kommer att agera kraftfullt.

– Vi hade extrainsatt möte där vi pratade om hur vi ska fortsätta. Antingen kommer vi eller kommunen att säga upp hyresavtalet med dem. Vi ska även skicka ut ett brev till alla i Nordenfeltska föreningen och berätta vad som händer, säger representanten från musikskolans ledning.

De hyllar rasistiska mördare och terrorister som Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson som mördade tre personer i Trollhättan.
 Jonathan Leman, researcher på Expo

På den antirasistiska tidskriften Expo har de en klar och tydlig bild av vad Nordisk Ungdom är för organisation.

– Nordisk Ungdom är en högerextrem organisation som ingår i det vi brukar betrakta som vit makt-miljön. De är radikalkonservativa och inspirerade av den franska nyfascismen med djupt konservativa katolska drag. Från början är organisationen en avknoppning från Nationaldemokraterna som lades ned. De är etnopluralister och vill att Europa ska vara vitt, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Hur ser du på organisationens våldskapital?

– Nordisk Ungdom är inte en organisation där medlemmarna gång på gång döms för brott, som hos till exempel Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. Men vi vet ju att de arrangerat flera aggressiva demonstrationer, som till exempel den på Mynttorget i Stockholm mot de ensamkommande ungdomarna förra sommaren, där bland annat en av medlemmarna kastade in en rökbomb rakt in i folkmassan. De stödjer dessutom väldigt öppet våldsaktioner och politiskt våld. Som exempelvis attentatet mot RFSU 2014 då någon slängde in en rökbomb i lokalen där det hölls en filmvisning om rätten till abort, säger Jonathan Leman.

– Nordisk Ungdoms propaganda är dessutom extremt grov och många gånger grövre än vad vi är vana vid att se från NMR. De hyllar rasistiska mördare och terrorister som Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson som mördade tre personer i Trollhättan. De lägger mycket energi på rättfärdigande av politiskt våld och hävdar bland annat att Peter Mangs ska släppas fri och de kallar Anton Lundin Pettersson för en ”skyddsängel”.

Hur stor är organisationen och hur ser deras organisering ut?

– De har länge varit i en ganska konstant storlek och de är inte så många. Uppskattningsvis mellan 30 till 50 personer. Organisationen är väldigt Stockholmscentrerad med några få aktivister på andra håll i landet. Men de tycks också vilja ha det så och håller gruppen relativt liten. I stället samarbetar de mycket med andra högerextrema grupper som uppstår, till exempel med gänget bakom Motgift och resterna av Folkets demonstration.

Expos bild av organisationen stämmer överens med den som framträtt under de år som Arbetaren har kartlagt såväl de ledande figurerna som övriga medlemmar. De tre främsta ledarna inom Nordisk Ungdom är 31-åriga Fredrik Hagberg, 28-åriga Christian Mattsson och den 34-åriga grundaren Patrik Forsén.

Patrik Forsén är även den som driver Scandza Media Aktiebolag, vilket har varumärket Nordic Wear of Scandinavia som bland annat säljer kläder av det tyska nazistiska klädmärket Thor Steinar.

På hyreskontraktet till lokalen i Stocksund står dock 23-åriga David Karlsson som är ekonomiansvarig för organisationen.

På sin hemsida skriver Nordisk Ungdom att de sagt upp tidigare lokaler för att flytta till något större, vilket är en sanning med modifikation. 2012 blev de utsparkade från sin dåvarande lokal i Täby efter Arbetarens avslöjande.

Arbetaren har sökt företrädare för Nordisk Ungdom utan resultat.

Arbetaren har löpande kontakt med säkerhetspolisen, Säpo, angående uppgifterna om Nordisk Ungdoms lokal.

– Nordisk Ungdom är en del av den svenska vit makt-miljön som vi följer. Det tillhör vårt uppdrag att följa den här gruppen och andra grupper som vill störta demokratin med våld, säger Säpos kommunikationsstrateg Dag Enander.

Vi har genom vår kartläggning av organisationen kunnat belägga att Nordisk Ungdom hyr en lokal i i anslutning till verksamhet för barn. Hur ser ni på det?

– Det är inte olagligt att tillhöra den här miljön. Var de håller sina möten kan vi inte ha någon uppfattning om. Men vi följer de här individerna noga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga