Artikel 1 av 2

FN-utredning om Israels dödande stoppas av USA

Måndagens demonstrationer i Gaza blev de blodigaste sedan 2014. Israelisk militär sköt med skarp ammunition mot de väldiga folksamlingarna som samlats vid gränsen mot Israel, och minst 58 palestinier dödades. Åtta av dem var under 16 år, och minst en bebis är bland de döda.

Utrikes
En äldre palestinsk man faller efter att ha blivit skjuten av israeliska trupper i måndags vid protesterna i Gaza.
Foto: Adel Hana/TT

Det rådde feststämning vid invigningen av USA:s nya ambassad i Jerusalem. Bara någon timme bort dödades under tiden minst 58 protesterande palestinier av israeliska militär samtidigt som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under högtidliga former tackade USA:s president Donald Trump för stödet han visat genom den kontroversiella ambassadflytten.

Flytten av ambassaden sammanfaller med 70-årsfirandet av staten Israels födelse. Samtidigt uppmärksammar palestinierna Nakabdagen till minne av alla de som fördrevs, och läget på gränsen mellan Israel och det instängda Gaza har varit mer spänt än vanligt de senaste tre månaderna som protesterna pågått.

Bilderna på dödade och svårt skottskadade palestinier spreds snabbt över världen. Under tisdagen rapporterades det om att 2 700 skadats bara under måndagens protester.

FN och en lång rad människorättsorganisationer fördömde i starka ordalag dödandet medan Israel och USA lade skulden på Hamas, som de menade står bakom demonstrationerna.

Nyhetsbyrån TT rapporterade tidigt under tisdagen att USA också blockerat ett uttalande från FN:s säkerhetsråd som ska ha innehållit krav om en oberoende utredning om det blodiga dygnet. En FN-diplomat uppgav för den amerikanska nyhetskanalen CNN att det vid sidan av kravet om oberoende utredning också fanns formuleringar som uttryckt ”ilska och sorg över dödandet av palestinska civila som utövar sin rätt till fredliga protester”.

Både Turkiet och Sydafrika kallade under måndagen hem sina ambassadörer från Israel som en protest mot våldsupptrappningen.

Israel vägrar att öppna gränserna och låta Gaza leva samtidigt som Hamas inte går med på att avväpnas.
Anders Persson, Mellanöstern-expert 

Anders Persson är Mellanöstern-expert vid Lunds universitet. Han menar att ambassadflytten kan ha spätt på protesterna, men att den knappast varit avgörande för utvecklingen.

– Frustrationen i Gaza var redan enorm, säger han till Arbetaren.

Han säger sig inte se någon lösning som de båda parterna i dagsläget kan gå med på.

– Israel vägrar att öppna gränserna och låta Gaza leva samtidigt som Hamas inte går med på att avväpnas. Jag ser ärligt talat ingen politisk horisont på det som nu sker. Dessutom backar USA upp Israel mer än 100 procent, vilket gör omvärldens fördömanden mindre än vanligt, säger Anders Persson.

Det som händer är oacceptabelt och omänskligt. Det är outhärdligt att se hur många obeväpnade människor som skjutits under så kort tid.
Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för Palestina vid Läkare utan gränser

FN:s människorättschef Zeid bin Ra’ad sade under måndagskvällen i ett uttalande att ”det chockerande dödandet måste upphöra omedelbart och att ansvariga ska ställas inför rätta”, samtidigt som han twittrade att ”det internationella samfundet måste försäkra offren rättvisa”.

Människorättsorganisationen Amnesty International kallar Israels agerande för ett ”avskyvärt övergrepp”. Även Human Rights Watch är hårda i sin kritik.

– Israeliska myndigheters hållning att skjuta på palestinska demonstranter i Gazaremsan, innestängt i ett årtionde och under ockupation i ett halvt århundrade, oavsett om det finns omedelbar risk för liv har resulterat i ett blodbad som vem som helst kunde ha förutsett, säger organisationens chef för Mellanöstern och Nordafrika, Sarah Leah Whitson, i ett uttalande.

Inifrån Gaza rapporterar Läkare utan gränser om en fruktansvärd situation där sjukvårdsteamen jobbar dygnet runt för att ta hand om alla skadade.

– Det som händer är oacceptabelt och omänskligt. Det är outhärdligt att se hur många obeväpnade människor som skjutits under så kort tid, säger Marie-Elisabeth Ingres, organisationens ansvariga i Palestina i ett pressmeddelande.

Protesterna vid gränsen väntas fortsätta under veckan.

Artikel 2 av 2

Läkare utan gränser: ”Våldet måste upphöra”

Situationen för civilbefolkningen i Gaza är svår. Många har skadats i de israeliska attackerna. Arbetaren har ställt tre frågor till Läkare utan Gränsers humanitära rådgivare Pieter-Jan van Eggermont om hur vårdsituationen på Gazaremsan ser ut i nuläget.

Utrikes
”Vården i Gaza räcker inte för att bemöta alla kirurgiska behov som finns”, säger Pieter-Jan van Eggermont vid Läkare utan gränser.
Foto: Dusan Vranic/TT

Denna artikel är ännu bara tillgänglig för prenumeranter. Logga in nedan eller registrera dig för att få direkt tillgång till hela artikeln.

Prenumeration på tidningen Arbetaren ger tillgång till webbtidningen som utkommer två gånger/vecka, med ett fylligt månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

Vill du betala (49 kr/månad) med hjälp av Autogiro så måste du fylla i detta formulär. Då tar det tyvärr några dagar innan du kan logga in på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.

Välj prenumeration


Välj betalsätt

Ångerrätt
Du har rätt att ångra/säga upp din beställda prenumeration. Meddelande om detta ska lämnas till [email protected] eller per brev Arbetaren Prenumerationsavdelningen, Box 6507, 113 83 Stockholm

Meddelandet skall innehålla följande information: 1) kundnummer 2) fakturanummer. Glöm inte att fylla i orsaken till returen på fakturans baksida. Du måste själv bekosta returporto. Retur får ej ske som postförskott eller efterkrav.

Reklamation & retur
Vi garanterar att tidningen du beställt är felfri vid leveransen. Skulle du få en defekt eller fellevererad tidning ska du kontakta kundtjänst så snart som möjligt, dock senast inom 7 dagar från det att du mottagit tidningen. Vi tar emot felanmälan och skickar en ny tidning. OBS! Innan du returnerar en defekt/fellevererad vara måste du kontakta kundtjänst för att få reklamationen godkänd.

Visa Card Icon Mastercard Card Icon

Inom kortbranschen finns ett omfattande säkerhetsregelverk om hantering av kortinformation framtaget, PCI. Regelverket gäller både säljföretaget men även för de underleverantörer som säljföretaget anlitar. Exempel på underleverantörer kan vara transaktionsinsamlare, kassasystemleverantör, mjukvaruleverantör, betalväxel, mm.

Vi ber därför säljföretaget meddela oss uppgift om samtliga leverantörer som säljföretaget anlitar eller kommer att anlita för hantering av korttransaktioner, oavsett vilken tjänst som utförs. Om säljföretaget själv eller om säljföretaget använder sig av en leverantör som inte uppfyller det vid var tid gällande säkerhetsregelverk kan säljföretaget utsätta sin affär för onödiga finansiella risker.

För information om fullständiga PCI regler, vänligen kontakta oss på Euroline.

För att du som redan befintlig prenumerant skall kunna logga in på Arbetaren.se behöver vi registrera dig med hjälp av ditt kundnummer och postkod. Ditt kundnummer hittar du på baksidan av tidningen du får hem eller på din senaste faktura.

Ni som behöver ytterligare handledning, ring 08-522 456 80 (måndagar kl 10–13) eller e-posta till [email protected]