Artikel 1 av 2

FN-utredning om Israels dödande stoppas av USA

Måndagens demonstrationer i Gaza blev de blodigaste sedan 2014. Israelisk militär sköt med skarp ammunition mot de väldiga folksamlingarna som samlats vid gränsen mot Israel, och minst 58 palestinier dödades. Åtta av dem var under 16 år, och minst en bebis är bland de döda.

Utrikes
En äldre palestinsk man faller efter att ha blivit skjuten av israeliska trupper i måndags vid protesterna i Gaza.
Foto: Adel Hana/TT

Det rådde feststämning vid invigningen av USA:s nya ambassad i Jerusalem. Bara någon timme bort dödades under tiden minst 58 protesterande palestinier av israeliska militär samtidigt som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under högtidliga former tackade USA:s president Donald Trump för stödet han visat genom den kontroversiella ambassadflytten.

Flytten av ambassaden sammanfaller med 70-årsfirandet av staten Israels födelse. Samtidigt uppmärksammar palestinierna Nakabdagen till minne av alla de som fördrevs, och läget på gränsen mellan Israel och det instängda Gaza har varit mer spänt än vanligt de senaste tre månaderna som protesterna pågått.

Bilderna på dödade och svårt skottskadade palestinier spreds snabbt över världen. Under tisdagen rapporterades det om att 2 700 skadats bara under måndagens protester.

FN och en lång rad människorättsorganisationer fördömde i starka ordalag dödandet medan Israel och USA lade skulden på Hamas, som de menade står bakom demonstrationerna.

Nyhetsbyrån TT rapporterade tidigt under tisdagen att USA också blockerat ett uttalande från FN:s säkerhetsråd som ska ha innehållit krav om en oberoende utredning om det blodiga dygnet. En FN-diplomat uppgav för den amerikanska nyhetskanalen CNN att det vid sidan av kravet om oberoende utredning också fanns formuleringar som uttryckt ”ilska och sorg över dödandet av palestinska civila som utövar sin rätt till fredliga protester”.

Både Turkiet och Sydafrika kallade under måndagen hem sina ambassadörer från Israel som en protest mot våldsupptrappningen.

Israel vägrar att öppna gränserna och låta Gaza leva samtidigt som Hamas inte går med på att avväpnas.
Anders Persson, Mellanöstern-expert 

Anders Persson är Mellanöstern-expert vid Lunds universitet. Han menar att ambassadflytten kan ha spätt på protesterna, men att den knappast varit avgörande för utvecklingen.

– Frustrationen i Gaza var redan enorm, säger han till Arbetaren.

Han säger sig inte se någon lösning som de båda parterna i dagsläget kan gå med på.

– Israel vägrar att öppna gränserna och låta Gaza leva samtidigt som Hamas inte går med på att avväpnas. Jag ser ärligt talat ingen politisk horisont på det som nu sker. Dessutom backar USA upp Israel mer än 100 procent, vilket gör omvärldens fördömanden mindre än vanligt, säger Anders Persson.

Det som händer är oacceptabelt och omänskligt. Det är outhärdligt att se hur många obeväpnade människor som skjutits under så kort tid.
Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för Palestina vid Läkare utan gränser

FN:s människorättschef Zeid bin Ra’ad sade under måndagskvällen i ett uttalande att ”det chockerande dödandet måste upphöra omedelbart och att ansvariga ska ställas inför rätta”, samtidigt som han twittrade att ”det internationella samfundet måste försäkra offren rättvisa”.

Människorättsorganisationen Amnesty International kallar Israels agerande för ett ”avskyvärt övergrepp”. Även Human Rights Watch är hårda i sin kritik.

– Israeliska myndigheters hållning att skjuta på palestinska demonstranter i Gazaremsan, innestängt i ett årtionde och under ockupation i ett halvt århundrade, oavsett om det finns omedelbar risk för liv har resulterat i ett blodbad som vem som helst kunde ha förutsett, säger organisationens chef för Mellanöstern och Nordafrika, Sarah Leah Whitson, i ett uttalande.

Inifrån Gaza rapporterar Läkare utan gränser om en fruktansvärd situation där sjukvårdsteamen jobbar dygnet runt för att ta hand om alla skadade.

– Det som händer är oacceptabelt och omänskligt. Det är outhärdligt att se hur många obeväpnade människor som skjutits under så kort tid, säger Marie-Elisabeth Ingres, organisationens ansvariga i Palestina i ett pressmeddelande.

Protesterna vid gränsen väntas fortsätta under veckan.

Artikel 2 av 2

Läkare utan gränser: ”Våldet måste upphöra”

Situationen för civilbefolkningen i Gaza är svår. Många har skadats i de israeliska attackerna. Arbetaren har ställt tre frågor till Läkare utan Gränsers humanitära rådgivare Pieter-Jan van Eggermont om hur vårdsituationen på Gazaremsan ser ut i nuläget.

Utrikes

Prenumerera

Detta material är låst. Påbörja en prenumeration eller logga in för att läsa hela artikeln.

Vill du ha autogiro fyller du dina uppgifter här.

588 kr

Helår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

294 kr

Halvår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

49 kr

En månad (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

10 kr

24 timmar

Denna prenumeration gäller i 24 timmar och ger dig tillgång till allt låst innehåll på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.