Utrikes #32/2018

Skogsskövling drabbar ursprungsfolk i Kongo

Skövlad regnskog i Kongo-Kinshasa. ”Varje dag bevittnar vi detta spektakel”, säger miljöaktivisten Prosper Ngobila. Foto: Melanie Gouby/TT

Timmer från tusentals illegalt fällda träd lastas på enkla båtar i staden Inongo i Kongo-Kinshasa. Träden kommer från världens näst största regnskog som är ett viktigt skydd mot klimatförändringar. Ursprungsbefolkningen som lever där har begärt de jurdiska rättigheterna till sin mark men bara fått en bråkdel.

Den skövlade skogen transporteras vidare de 65 milen till huvudstaden Kinshasa, innan färden går vidare ut i världen. Det timmer som lastas i hamnen kommer från Mai-Ndombe-skogen, ett område bestående av tio miljoner hektar marker där vissa träd blir upp till 45 meter höga.

– Varje dag bevittnar vi detta spektakel. Ton efter ton med timmer går härifrån vidare till huvudstaden via Kongofloden eller via bilvägar. Sedan skeppas det vidare utomlands, eller säljs på den svarta marknaden, säger den lokala miljöaktivisten Prosper Ngobila.

Ton efter ton med timmer går härifrån vidare till huvudstaden via Kongofloden eller via bilvägar.
Prosper Ngobila, lokal miljöaktivist 

Lastbilschauffören som kom med den senaste lasten virke bekräftar att timret ska utomlands.

– Den här lasten och den som redan gått iväg ska exporteras. Jag är bara en transportör, men jag inser att den som ligger bakom denna handel är en mycket mäktig person, säger lastbilschauffören Mbo.

Prosper Ngobila berättar att det finns enorma mängder fällt timmer i skogen som väntar på vidare transport, men också stora mängder timmer som blivit liggande i flera år och därför har gått förlorad.

– Det är minst sagt chockerande, säger han.

Mai-Ndombe-skogen är hem för en ursprungsbefolkning bestående av cirka 73 000 invånare, som i de flesta fall saknar juridiska markrättigheter. Provinsen är rik på många värdefulla trädslag men har även stora fyndigheter av bland annat diamanter och koppar.

Kongo-Kinshasa är hem för världens näst största regnskogar, som breder ut sig på runt 135 miljoner hektar mark och fungerar som ett viktigt skydd mot klimatförändringarna.

Att låta befolkningarna bo kvar och skydda skogarna på det vis de alltid har gjort är den bästa metoden för att se till att träden ska stå kvar.
Marine Gauthier, rapportskribent 

Arbetet för att skydda dessa viktiga skogar genomförs bland annat genom REDD+, ett program som godkändes av Världsbanken 2016 och som syftar till att minska avskogningen. Provinsen Mai-Ndombe ingår i denna satsning. Men den Parisbaserade experten Marine Gauthier, som skrivit en ny rapport om situationen för Mai-Ndombe-skogen, menar att detta program lider av allvarliga brister.

Marine Gauthier menar att utvinningen av naturresurser i Kongo-Kinshasa, och i synnerhet i denna provins, alltid görs på bekostnad av lokalbefolkningen.

Enligt Kongos lagar har ursprungsbefolkningar och andra lokala befolkningar juridisk rätt att äga närliggande skogar i ett område på upp till 50 000 hektar. Men i provinsen Mai-Ndombe har ett antal befolkningar, trots att de begärt att få de juridiska rättigheterna till sina marker, bara fått en bråkdel av skogarna erkända som deras.

Marine Gauthier varnar för att om inte lokalbefolkningarna får sina rättigheter bekräftade finns risken att de kommer att tvingas bort från sina marker, på samma sätt som drabbat människor i andra delar av det väldiga landet.

– Att vräka dem som skyddar skogarna innebär en risk för att skogarna går förlorade. Att låta befolkningarna bo kvar och skydda skogarna på det vis de alltid har gjort är den bästa metoden för att se till att träden ska stå kvar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga