Litteratur #28/2018

Svårt att föreställa sig det stora genomslaget

Symbolen för Make equal-initiativet #killmiddag, en av utgångspunkterna för nya boken Allt vi inte pratar om. Arbetarens Chanda Björk har svårt att tro på ett verkligt genomslag för något som kan te sig som uppfostrande direktiv. Skärmavbild från killmiddag.se: Arbetaren

Även om jag hört talas om initiativen med konceptet #killmiddag för att samtala om attityder kring sexuella övergrepp har det gått mig helt förbi att det blivit något av ett fenomen. [BOK] Allt vi inte pratar om. En bok för killar och män Thor Rutgersson och Ida Östensson Månpocket, 2018 I projektet Make equal ingår […]

Även om jag hört talas om initiativen med konceptet #killmiddag för att samtala om attityder kring sexuella övergrepp har det gått mig helt förbi att det blivit något av ett fenomen.


[BOK] Allt vi inte pratar om. En bok för killar och män
Thor Rutgersson och Ida Östensson
Månpocket, 2018

I projektet Make equal ingår boken Allt vi inte pratar om. En bok för killar och män av Thor Rutgersson och Ida Östensson, grundad i intervjuer med bland andra Philip Botström, Kodjo Akolor, Daniel Hallberg, Ali Boulala och Farzad Farzaneh. Spontant tänkte jag att boken vänder sig till ungdomar i högstadiet, men den verkar rikta sig till män i tjugoårsåldern och en bit uppåt.

Som helhet känns boken lättillgänglig, vilket ju är ett plus. Detta gäller även språket, utan att för den sakens skull bli fördummande.

Ur innehållet kan nämnas förslag till samtal som lämpar sig för middagsträffar och studiecirklar, frågor att ställa sig själv, samt Östenssons utmaningar. En del av texterna är återgivna intervjuer från podden ”Allt vi inte pratar om”. Man har också gjort ett urval ur de svar som kom in när Make equal i samband med #MeToo efterlyste tips från män och killar för att främja en sexuell samtyckeskultur.

Många är nog i stort behov att diskutera destruktiva mönster och normer och förhoppningsvis kommer de som tar till sig konceptet att ha nytta av det. Förslagsvis de som känner sig träffade i beskrivningen av den tydligen vedertagna ”moderna mansrollen”, som det genomgående i boken görs hänvisningar till.

Men som alltid när något blir för organiserat och kan upplevas som uppfostrande direktiv, har jag svårt att föreställa mig en större genomslagskraft. Risken för töntstämpel känns sällan långt borta i de fallen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga