Film #21/2018

Lysande rollspel i ”ful” film

Léonore Ekstrand är lysande i rollen, tycker Josephine Askegård. "Hon får också bli (riktigt) förbannad, får ha utlevande sex i en av de bättre sexscener jag har sett på bio, får bli förnedrad, smart, handlingskraftig, intelligent, klantig och uppgiven i en blandning vi sällan sett en kvinnoroll begåvas med." Foto: Pierre Björk

[FILM] Toppen av ingenting Regi och manus: Axel Petersén och Måns Månsson Biopremiär den 16 mars Ful, irriterande och obehaglig. Det var en del amerikanska branschtidningars kritik när Toppen av ingenting visades i Berlin för ett par veckor sedan. Ja, när Nojet ärver ett hyreshus i centrala Stockholm plumsar hon rakt ned i en av […]

[FILM] Toppen av ingenting
Regi och manus: Axel Petersén och Måns Månsson
Biopremiär den 16 mars

Ful, irriterande och obehaglig. Det var en del amerikanska branschtidningars kritik när Toppen av ingenting visades i Berlin för ett par veckor sedan.

Ja, när Nojet ärver ett hyreshus i centrala Stockholm plumsar hon rakt ned i en av de smaklösaste miljöer man kan tänka sig, dagens bostadsmarknadsrofferi, beskriven utan försköningar. Det har vi sett förut, men kanske var det som verkligen störde en huvudrollsinnehavare i form av en 68-årig kvinna som inte ber om ursäkt för sig.

Jag lär inte vara den sista som påpekar att Léonore Ekstrand är fullkomligt lysande i huvudrollen. Hon rör sig på den sjaskiga bostadsmarknaden vi har i Sverige på ett sätt som känns realistiskt, inte minst för att hon tillåts undersöka det hon möter med nya ögon.

Ibland är det riktigt härligt att slippa snygg-sminket.

Nojet har en moral men lyssnar in sin omgivning innan hon till slut tar ställning. Hon får också bli (riktigt) förbannad, får ha utlevande sex i en av de bättre sexscener jag har sett på bio, får bli förnedrad, smart, handlingskraftig, intelligent, klantig och uppgiven i en blandning vi sällan sett en kvinnoroll begåvas med.

Rollen är något att sätta tänderna i för en skådespelerska som verkligen lyckas göra det allra bästa av rollen. Ekstrand, som är med i varje scen, äger filmen men här finns flera fula karaktärer som känns helt utmejslade ur verkligheten. Så här ser det ut ibland, fult eller inte men ibland är det riktigt härligt att slippa snygg-sminket.

Historien har ytligt sett någon obalans när den raskt förflyttar sig från en närgången blick på sköra familjeband till action, men det är minst av allt inte den som har huvudrollen här.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga