Utrikes #20/2018

Nya fängelsestraff för journalister i Turkiet

En demonstrant håller upp ett exemplar av tidningen Cumhuriyet vid en tidigare manifestation mot domar mot journalister i Istanbul. Många journalister, akademiker och politiska aktivister har de senaste åren fängslats eller blivit av med sina jobb i Turkiet. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Nedslagen mot journalister och oppositionella i Turkiet fortsätter. Förra veckan dömdes 25 journalister till upp till sju och ett halvt års fängelse av en domstol i Istanbul. Samtliga anklagas för att stå bakom det misslyckade kuppförsöket i landet sommaren 2016.

Tidigare i år dömdes sex välkända journalister till livstids fängelse i Turkiet. De anklagades bland annat för inblandning i det misslyckade kuppförsöket 2016.

Domarna har kritiserats hårt av omvärlden. Bland annat kallade FN:s rapportör om yttrandefrihet, David Kay, domarna för ”en tidigare inte skådad attack mot yttrandefriheten och mot medierna i Turkiet”.

Förra veckan var det dags igen. I torsdags dömdes nämligen 25 av 26 åtalade journalister till fängelsestraff på mellan tre år och sju år och tre månader.

De dömda anklagas bland annat för att ha varit medlemmar i samt att ha stöttat en terrororganisation, nämligen den så kallade Gülenrörelsen som anklagas ligga bakom kuppförsöket i mitten av juli 2016.

Rättegången är politiserad och det går inte längre att beskriva Turkiet som en rättsstat.

Jonathan Lundqvist, ordförande, Reportrar utan gränser

Majoriteten av de dömda har redan suttit fängslade i 18 månader i väntan på domen och även denna gång strömmar fördömanden in från omvärlden.

– Rättegången är politiserad och det går inte längre att beskriva Turkiet som en rättsstat, säger Jonathan Lundqvist, som är ordförande för organisationen Reportrar utan gränser i Sverige, till Arbetaren.

Turkiet har de senaste åren, och i synnerhet efter kuppförsöket, blivit allt mer auktoritärt under president Recep Tayyip Erdoğans styre. Journalister, akademiker och politiska aktivister har fängslats och blivit av med sina jobb.

Landet har också störtdykt på Reportrar utan gränsers så kallade pressfrihetsindex. I dag befinner det sig på plats 150 av 180 granskade länder.

Under undantagstillståndet som rått sedan sommaren 2016 har omkring 150 medier stängts ned av staten och Turkiet är i dag det land i världen som har flest fängslade journalister.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga