Utrikes #19/2018

Kamp mot kvinnomord i Latinamerika fortsätter

Den 25 november är Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Här uppmärksammades den i Mexico City förra året. Foto: Marco Ugarte/TT

Slagordet “Ni una menos”, vilket betyder ungefär ”Inte en enda kvinna mindre”, skanderades i 80 argentinska städer 2015. Protesterna skapade en rörelse mot mord på kvinnor som förra året även nådde Peru. Och ropen hörs även i Colombia och Mexiko.

I Colombia har kvinnoorganisationer efter fredsfördraget återuppväckt slagordet ”Nu är inte tid för tystnad” och i Mexiko pågår en nationell kampanj mot kvinnomord med slagord som ”Inte ett kvinnomord till”. Samtidigt har #MeToo-kampanjen dragit över världen som en löpeld.

– Det är som om ett nytt slags feministiskt kollektiv håller på att träda fram. Som om det finns en verklig ”feministisk vår” som utmanar grunderna i ett starkt, våldsamt och mäktigt patriarkat. En kamp som ifrågasätter maktrelationerna på alla områden, säger Carmen Beramendi, chef för den latinamerikanska fakulteten för statsvetenskap i Uruguay.

Yngre kvinnor går ut på gatorna under slagordet ”Ni una menos” och protesterar mot trafficking och mot att kvinnor trakasseras på gator och torg.
Carmen Beramendi, chef för den latinamerikanska fakulteten för statsvetenskap i Uruguay

Carmen Beramendi berättar att i Uruguay började rörelser som Nätverket mot våld i hemmet redan för 20 år sedan driva opinion mot det manliga våldet. Nätverket var först i Latinamerika med att genomföra kampanjer där man engagerade idrottsmän, artister och kända ansikten.

– I dag har nätverket vidgats och tagit upp andra strider. Yngre kvinnor går ut på gatorna under slagordet ”Ni una menos” och protesterar mot trafficking och mot att kvinnor trakasseras på gator och torg, säger hon.

Hon säger att det finns frågor som förenar alla kvinnor, från både rika och fattiga länder och menar #MeToo bidragit till att göra dessa frågor synliga.

Montserrat Sagot, chef för Forskningscentret för kvinnostudier i Costa Rica, säger att dagens latinamerikanska rörelser har sprungit ur 1990-talets kvinnokamp.

– De är ett svar på det extrema våld som kvinnor i regionen utsätts för. Centralamerika är en av de mest våldsamma regionerna i världen, vid sidan av krigshärjade områden, säger Montserrat Sagot.

Enligt Ekonomiska kommissionen för Latinamerika och Karibien, ECLAC, sker minst tolv kvinnomord varje dag i regionen. 14 av de 24 länder med högst andel könsrelaterade mord ligger i Latinamerika och Karibien.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan