Inrikes #18/2018

Överenskommelse om etableringsjobb färdig

Arbetsmarknadsmarknadsminister Ylva Johansson, S, Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe och Almegas förhandlingschef Stefan Koskinen vid pressträffen om etableringsjobben i måndags. Den nya anställningsformen ska, om den godkänns av riksdagen, innebära en tvåårig anställning till kollektivavtalens lägstanivå. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Två års anställning till kollektivavtalets minimilön, men ingen garanti för tillsvidareanställning. Det är grunddragen i etableringsanställningen – den nya anställningsform som regering, fack och arbetsköpare nu kommit överens om.

På måndagen presenterade regeringen, LO samt arbetsköparorganisationerna Teknikföretagen och Almega innebörden av överenskommelsen om att införa etableringsjobb.

Anställningsformen riktar sig till nyanlända, men ska också kunna tillämpas för långtidsarbetslösa. Men i överenskommelsen finns inga garantier till att avslutad anställning leder till ett fast jobb.

– Andra subventionerade jobb förutsätter många kontakter med Arbetsförmedlingen. Arbetsgivaren måste stå för hela lönen, för att sedan få tillbaka pengar från staten. Med etableringsjobb räcker det att tala med det rekryteringsföretag du normalt har kontakt med – och så får du de personer du behöver. De etableringsanställda ansöker om ersättningen från staten, sade Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, under presentationen, rapporterar Arbetet.

Den nya anställningsformen ska, om den godkänns av riksdagen, innebära en tvåårig anställning till kollektivavtalens lägstanivå, vilken beräknats till 19 780 kronor i månaden. Arbetsköparna behöver dock bara betala 8 400 kronor av lönen. Resten står staten för.

Anställningen ska i normalfallet vara i två år och parterna förklarar i överenskommelsen att “syftet” ska vara att anställningen övergår till en tillsvidareanställning. Några garantier lämnas dock inte.

Det här blir bättre än andra subventionerade anställningar.

Susanna Gideonsson, ordförande, Handels, till tidningen Arbetet

Parterna har också förklarat att de etableringsanställda ska ha samma anställningstrygghet som andra visstidsanställda. Men hur inbetalningar till sjukpenning och a-kassa ska ske är ännu inte fastställt.

– Det här blir bättre än andra subventionerade anställningar. Dels ska etableringsanställningar bara få användas där det finns kollektivavtal, dels ska parterna bilda en nämnd som avgör om någon arbetsgivare missbrukar anställningsformen, sade Handels ordförande Susanna Gideonsson, enligt Arbetet.

Nu ska förslaget behandlas i riksdagen och om det godkänns där ska det sedan införas i kollektivavtalen. Men flera fack har tackat nej till att delta i överenskommelsen, däribland Transport, Byggnads och GS. Seko, Målarna och Fastighets har hittills valt att avvakta.

– Vi vill att så många branscher som möjligt tecknar avtal om etableringsjobb, Jag är väldigt glad över dagens överenskommelse, den är en uppvisning i hur den svenska modellen ska fungera, sade LO:s vice ordförande Therese Guovelin under pressträffen, rapporterar Arbetet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson hoppas kunna presentera ett färdigt lagförslag denna sommar. Om allt går som parterna hoppas kommer anställningsformen att införas under 2019.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar