En slopad karensdag till förmån för ett karensavdrag kan bli verklighet från och med nästa år. Enligt regeringens lagförslag kommer ett fast löneavdrag vid sjukskrivning att slå rättvisare.
Den som blir sjuk får i dag varken lön eller sjukersättning för den första sjukdagen, i enlighet med bestämmelserna om en karensdag.
Enligt ett förslag från regeringen ska karensdagen bytas mot en karensavgift. I fackförbundet Kommunal, som förordat att karensdagen ska slopas helt, välkomnar ordföranden Tobias Baudin ändå regeringens förslag.
– Det är väldigt glädjande och en fråga som vi arbetat med länge. Våra medlemmar som arbetar som personliga assistenter och undersköterskor med långa arbetsdagar drabbas hårt när de blir sjuka och karensavdraget kommer innebära en stor skillnad för dom, säger han till Dagens ETC.
Med det nya lagförslaget kommer det fortfarande kosta att bli sjuk. Men avdraget föreslås uppgå till en femtedel av den sjukskrivnas normala veckoinkomst. Enligt regeringen innebär det att de som inte jobbar varje dag i veckan inte drabbas lika hårt om de har oturen att insjukna på en schemalagd dag.
– Karensdagen är i dag byggd på att vi jobbar fem dagar i veckan och kontorstider, det är inte rimligt. 20 procent av den genomsnittliga ersättningen gör att den som har många OB-timmar inte drabbas lika hårt, säger socialminister Annika Strandhäll, S, till SVT Nyheter.
En majoritet av riksdagspartierna har redan uttryckt stöd för ett slopande av den nuvarande karensdagen, vilket innebär att förslaget har goda chanser att gå igenom i riksdagen. Om lagen godkänns kommer möjligheten till avdrag att kunna förhandlas i kollektivavtalen från och med den 1 januari 2019.
Karensdagen bör slopas för den innebär en stor kostnad för många av våra medlemmar.
Tobias Baudin, ordförande, Kommunal
Karensdagen återinfördes 1993 efter en överenskommelse mellan den dåvarande moderatledda regeringen och Socialdemokraterna. Sedan 1987 hade den då varit avskaffad och sjukersättningen låg från första sjukdagen på 100 procent, i jämförelse med dagens 80 procent.
Tobias Baudin säger dock till Dagens ETC att facket, trots den eventuella ändringen, kommer att fortsätta kräva att karensen avskaffas helt.
– Vi ser det förslaget som ett första steg på vägen. Karensdagen bör slopas för den innebär en stor kostnad för många av våra medlemmar. Vi kommer fortsätta att driva på i den frågan, säger han till tidningen.