Inrikes #17/2018

Strejkförbudsupplägg väcker oro och förvirring

Den ansvarige för den strejkutredning som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (bilden) tillsatt, Tommy Larsson, vill inte låta sig intervjuas. Men enligt det förslag som läckt ut planeras ingripande förändringar av konflikträtten. Foto: Adam Ihse/TT

”Väldigt allvarligt”, ”egendomligt” och ”mycket oroande”. Så beskriver den fackliga centralorganisationen Saco det läckta förslaget från den statliga strejkrättsutredningen. Men förslaget väcker förvirring även från arbetsköparhåll.

Den starkt ifrågasatta utredningen om strejkrätten ska inte vara klar förrän i maj, men nu har ett tänkt förslag läckt till Sveriges Radios Ekot.

Förslaget, som förutom det redan befarade förbudet mot strejk i det fall kollektivavtal redan tecknats på arbetsplatsen, innehåller ytterligare delar. En av dem, att kollektivavtalsbärande fack ska ges makten att godkänna andra facks strejker, får både fack, arbetsköpare och arbetsrättsexperter att höja på ögonbrynen.

– Det här är en genomgripande förändring till det sämre i den svenska arbetsmarknadsmodellen som vi är oerhört oroade över, säger Göran Arrius, ordförande för akademikernas fackliga centralorganisation Saco till tidningen Arbetet.

Det här är en genomgripande förändring till det sämre i den svenska arbetsmarknadsmodellen som vi är oerhört oroade över.

Göran Arrius, ordförande, Saco, till tidningen Arbetet

Men Saco vänder sig i ett pressmeddelande mot hela utredningen och regeringens initiativ ”att göra inskränkningar i strejkrätten, bara för att lösa den lokala konflikten i Göteborgs containerhamn.” De fruktar att ett verkställt förslag kan påverka förbundets möjligheter att företräda sina medlemmar.

Facket skriver i pressmeddelandet att de planerade att rikta skarp kritik när de mötte utredningen under torsdagen.

– När vi nu får chansen att träffa Stridsåtgärdsutredningen kommer vi att vara tydliga med att ingrepp i strejkrätten och i rätten att teckna kollektivavtal är något som kan hota hela den svenska arbetsmarknadsmodellen och är något som Saco inte kan acceptera, säger Göran Arrius i pressmeddelandet innan mötet.

Till Ekot säger Mikael Hansson, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, att förslaget inte kan betraktas som något annat än en inskränkning av rätten för facket att vidta stridsåtgärder. Att ett fack dessutom ska kunna bestämma över ett annats rätt att strejka är förvånande.

– Det är en nyordning kan man säga. Att en organisation då kan disponera över en annan organisations rätt att vidta stridsåtgärder, säger Mikael Hansson till Ekot.

Arbetsköparsidan har varit ivriga förespråkare av begränsad konflikträtt och organisationen Sveriges Hamnar har avslöjats med ett långtgående lobbyarbete för det. Men trots det får förslaget om krav på andra facks godkännande även Svenskt Näringslivs vice vd, Peter Jeppson, att höja på ögonbrynen.

– Jag har hört talas om att det skulle finnas i det här materialet. Det är någonting vi inte alls känner igen från hur vi har varit vana vid att ha det i Sverige, och jag kan inte förstå hur det skulle fungera, säger han till Arbetet.

Tommy Larsson, som leder den av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tillsatta strejkutredningen, vill inte låta sig bli intervjuad, uppger Ekot. Men han tillbakavisar att det skulle existera något färdigt förslag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga