Film #17/2018

Dråpligt och vasst med sorgsen underton

Rungano Nyoni långfilmsdebuterar med I am not a Witch, om åttaåriga Shula, spelad av Maggie Mulubwa, som anklagas för att vara häxa och ställs inför valet att hamna i ett statligt häxläger eller bli förvandlad till en get. Foto: Press

[FILM] I am not a Witch Rungano Nyoni, 2017 Svensk biopremiär: 2 mars 2018 Tänk dig att du som turist kliver ur en buss och ställer dig framför en inhägnad. Innanför sitter en grupp kvinnor på marken, de är gamla och på varderas rygg sitter ett långt, vitt band fastsatt. Andra änden av bandet sitter fast […]

[FILM] I am not a Witch
Rungano Nyoni, 2017
Svensk biopremiär: 2 mars 2018

Tänk dig att du som turist kliver ur en buss och ställer dig framför en inhägnad. Innanför sitter en grupp kvinnor på marken, de är gamla och på varderas rygg sitter ett långt, vitt band fastsatt. Andra änden av bandet sitter fast vid en orange lastbil i bakgrunden.

Det är invånarna i ett häxläger, som på så sätt visas upp för turister. När de inte är ute och grovarbetar på fälten förstås, vilket verkar ta större delen av deras arbetstid i anspråk. Utan bandet, berättar guiden, skulle häxorna flyga sin väg och kunde rentav döda turisterna, men med bandet som håller fast dem är de alldeles ofarliga.

Rungano Nyoni långfilmsdebuterar med I am not a Witch (2017), om åttaåriga Shula, spelad av Maggie Mulubwa, som anklagas för att vara häxa och ställs inför valet att hamna i ett statligt häxläger eller bli förvandlad till en get.

Nyoni är född i Zambia men bosatt i Wales och använder både zambisk tradition och västerländsk exotifiering för att berätta denna historia som är lika dråplig som vass.

Shula får medverka i teveshower och hon får peka ut tjuvar i rättegångar. Men ryktet sprids också att hon kan framkalla regn.

Filmen har en absurd humor, som mycket kan tillskrivas de komiska karaktärerna runt häxorna. Som ”managern” som ser till de ekonomiska fördelarna med Shulas utlovade förmågor och det framstår snarare som vinstintresset är drivande, än någon direkt övertygad häxtro.

Shula får medverka i teveshower och hon får peka ut tjuvar i rättegångar. Men ryktet sprids också att hon kan framkalla regn och genom allt det humoristiska finns hela tiden en gripande, sorgsen underton, där man undrar hur det ska gå för Shula.

I am not a Witch är stundtals magiskt vacker. De vita banden har paradoxalt nog del i detta, symboler för bojor och därmed ruvande på möjligheten till frigörelse, fladdrar de mot himlen ovanför de hårt arbetande – men utfattiga – kvinnorna i häxlägret, till synes lätta att kränga av sig. Och man väntar på att de ska fullfölja tanken.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga