Inrikes #12/2018

Barnmorskor snuvades på semester – får rätt

Mellan 15 000 och 25 000 kronor får de barnmorskor i Växjö i skadestånd för att ha fått sina sommarsemestrar indragna. Foto: Anders Ahlgren/TT

De barnmorskor som i somras fick sina semestrar återkallade får nu skadestånd. Det står klart efter att arbetsköparen Region Kronoberg gått med på fackets krav om ersättning.

Arbetaren har tidigare rapporterat om barnmorskorna på förlossningsavdelningen i Växjö som i somras fick sina beviljade semestrar återkallade av arbetsköparen. Något som fick både de anställda och facket att rasa.

Vårdförbundet menade bland annat att Region Kronoberg brutit mot semesterlagen och kollektivavtalet och begärde därför en förhandling där de krävde skadestånd för de drabbade.

I förra veckan gick arbetsköparen med på kraven och betalar nu ut mellan 15 000 och 25 000 kronor till de berörda barnmorskorna.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson skriver i ett pressmeddelande från Region Kronoberg att ”återkallandet av semestern inte skett på ett helt riktigt sätt”. Samtidigt förklarar han att det drastiska beslutet att återkalla semestrarna berodde på att kliniken inte kunde vara säker på att klara driften och patientsäkerheten på förlossningsavdelningen.

Enligt tidningen Vårdfokus sade ett tiotal av barnmorskorna i Växjö upp sig i höstas, delvis som en protest mot arbetsköparens agerande under sommaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga