Inrikes #10/2018

Svenska bolag kritiseras för intresse i gruvnäring

En pojke på sin skolväg utanför Lonmins platinagruva i Marikana där 34 arbetare sköts ihjäl bakifrån av polis 2012. Svenska företag förser platinaindustrin i landet med både utrustning och tjänster. Foto: Themba Hadebe/TT

Sydafrikas platinautvinning har de senaste åren visat sig vara en blodig verksamhet. 2012 sköts 34 arbetare ihjäl av polisen när de strejkade för drägliga villkor. Men också allvarlig miljöförstöring, korruption och kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter har kommit fram i ljuset. Organisationen Swedwatch riktar nu kritik mot två svenska bolag – Atlas Copco och Sandvik – som tjänar miljarder på den smutsiga industrin.

De svenska börsjättarna Atlas Copco och Sandvik kritiseras i en ny rapport från organisationen Swedwatch som bevakar svenska företag och verksamhet utomlands. De båda bolagen säljer utrustning och tjänster till Sydafrikas platinaindustri men agerar inte för att tillgodose och stärka mänskliga rättigheter i industrin i vilken 200 000 människor arbetar, fastslår Swedwatch i rapporten.

Sydafrikas gruvindustri har kantats av åtskilliga allvarliga kränkningar och våldsamheter, vilka uppmärksammats medialt de senaste åren. Inte minst sedan 34 strejkande gruvarbetare sköts ihjäl av polis i Marikana sensommaren 2012.

Swedwatchs kritik handlar primärt om att de svenska företagen som omsätter miljarder på gruvindustrin inte utreder och informerar om vilka brott mot mänskliga rättigheter som deras kunder ägnar sig åt.

– Atlas Copco och Sandvik har sålt utrustning till Sydafrikas platinaindustri under många år. Trots det kan ingen av dem visa att de försöker påverka sina kunder att ta ansvar för problemen i sektorn, säger Olof Björnsson, researcher på Swedwatch och författare till rapporten, i ett uttalande.

Det är andra gången Swedwatch granskar Sydafrikas platinaindustri. Förra undersökningen var 2013 och de nya enkätsvaren bygger vidare på den. Rapporten baseras förutom på 600 intervjuer med människor ur lokalbefolkningen i de områden som Atlas Copco och Sandvik bedriver verksamhet, också på bolagens egen dokumentation kring verksamheten i Sydafrika.

64 procent av de tillfrågade lokalborna svarar att de anser att gruvbolagen har negativ inverkan på samhället, 62 procent att gruvindustrin försämrar vattenkvaliteten och hela 70 procent uppger att gruvbolagen påverkat deras liv negativt.

Ett annat problem som återges i rapporten är kränkningarna av kvinnors rättigheter. Många kvinnor uppger att de känner konstant rädsla för att utnyttjas sexuellt eller utsättas för andra brott. För att få jobberbjudande måste de ofta erbjuda sexuella tjänster eller en ekonomisk muta.

– Folk i områdena kring de svenska bolagens kunders verksamhet har tvingats lämna land utan kompensation. Hälsoproblem är vanliga, liksom vatten- och luftföroreningar och korruption. Särskilt kvinnor har en extremt svår situation. Det är ett brett spektra av allvarliga kränkningar som kan kopplas till industrin, säger Olof Björnsson till Svenska Dagbladet.

Atlas Copco och Sandvik svarar på kritiken med att hävda att de gör vad de kan och att de är noggranna med att informera alla kunder om sina uppförandekoder.

– Vi är övertygade om att vår närvaro förbättrar situationen i lokalsamhället och i gruvorna. Men det är svårt att säga att tillräckligt görs, när man ser hur folk lever. Men vi gör vårt bästa, säger Atlas Copcos hållbarhetschef Sofia Svingby till SvD.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga