Inrikes #10/2018

Sjuksköterskor i Torsby sade upp sig i protest

Sedan den 1 februari står intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Torsby i Värmland utan sjuksköterskor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sjuksköterskebristen i Värmland är stor och landstinget har därför försökt locka med högre löner till vissa enheter. Men när sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Torsby inte, trots löften, fick samma förmånliga lönetillägg som sina kollegor i Karlstad och Arvika sade de förra veckan upp sig i protest – allihop.

Sjuksköterskebristen i Värmlands läns landsting har varit påtaglig. På flera enheter har man därför gått ut och lockat med särskilda lönetillägg, till exempel på intensivvårdsavdelningarna vid sjukhusen i Karlstad och Arvika.

När iva-sjuksköterskorna på sjukhuset i Torsby fick veta det kände de sig diskriminerade och skrev i höstas ett brev till landstingsledningen där de krävde samma tillägg, i synnerhet sedan sjuksköterskorna i Arvika i januari 2017 fick ett extra lönetillägg på 5 000 kronor i månaden.

Efter brevet uppger de att de av hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg blev lovade samma lönetillägg. Något som Kjellberg förnekar.

När sköterskorna begärde ut lönelistor för att se hur stora löneskillnaderna egentligen var häpnade de, uppger tidningen Vårdfokus. I genomsnitt skilde det 10 000 kronor i månaden mellan en sjuksköterska i Torsby och en i Karlstad.

I början av januari skrev Torsby-sjuksköterskorna ett nytt brev till hälso- och sjukvårdschefen där de krävde att få samma ersättning som iva-sjuksköterskorna i Arvika retroaktivt från 1 januari 2017. Om de inte fick svar senast den 31 januari skulle de säga upp sig.

”Orättvisan har varit mycket större än vi kunnat ana och vi känner oss ännu mer frustrerade över denna kränkande särbehandling inom Landstinget Värmland”, skrev de i brevet.

Tobias Kjellberg svarade i ett mejl att de inte kunde räkna med att få något svar förrän i februari. I torsdags, den 1 februari, sade samtliga 14 iva-sjuksköterskor i Torsby upp sig.

– Vi har blivit lovade nya arbetstidsmodeller flera gånger förr, utan att det har blivit något av det. Nu kände vi att tåget hade gått för oss, säger sjuksköterskornas talesperson, som vill vara anonym, till Vårdfokus.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga