Inrikes #7/2018

Nazister “med keps” undslipper åtal för förtal

Åklagaren lägger ned förundersökning mot de nazister som i samband med bokmässan i september bar plakat på kända personer där dessa hängdes ut som landsförrädare och förbrytare. Skäl: plakatbärarna har inte kunnat identifieras för att "de bar keps och solglasögon". Skärmdump från TV4:s film från demonstrationen

Åklagare lägger ned förundersökningen mot de nazister som vid bokmässan i Göteborg i höstas hängde ut politiker och journalister som förbrytare på plakat. Nazisterna som bar plakaten påstods ha keps och solglasögon och har därför, enligt åklagaren, inte kunnat identifieras.

Polisen kan inte identifiera de nazister som bar plakat med bilder på kända journalister och politiker med texten ”förbrytare” och ”förrädare”. De bar nämligen keps och solglasögon, uppger kammaråklagare Ulrika Åberg, till Sveriges Radio.

Följden blir att förundersökningen, mot plakatbärarna vid nazistdemonstrationen vid bokmässan i Göteborg förra året, läggs ned.

– Vi inledde förundersökning angående förtal i de här ärendena, och efter diverse olika utredningsåtgärder som har gått ut på att försöka identifiera en gärningsman, så har vi kommit fram till att det inte är möjligt, och då har vi fattat beslut att lägga ner förundersökningen, säger kammaråklagaren till SR.

Plakaten och dess bärare anmäldes av flera av de som pekades ut som förbrytare på plakaten som förtal. Men eftersom förundersökningen nu läggs ned, innebär det också att det inte kan konstateras om uthängningen var ett brott eller inte, säger kammaråklagaren.

– Det har den betydelse att det inte blir någon lagföring, och brottet blir inte prövat om det handlar om förtal. Det är mindre bra, men samtidigt kan vi inte trolla. Vi kan inte identifiera en gärningsperson till detta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan