Inrikes #7/2018

Inget arbetsköparfel när två elarbetare dog

Två estniska elarbetare dog i arbetet vid Tyfors kraftstation utanför Ludvika 2016. Nu kan arbetsköparen komma undan ansvaret. Foto: Simon Paulin/TT

Två elarbetare dog när de fick 30 000 volt genom kroppen vid Tyfors kraftstation utanför Ludvika 2016. Men enligt Arbetsmiljöverket går det inte att säga att huvudentreprenören Ellevio begått något fel.

Arbetaren har tidigare berättat om de två estniska elarbetarna som dog på arbetet när de fick 30 000 volt genom kroppen i november för två år sedan.

Olyckan inträffade 2016 vid Tyfors kraftstation utanför Ludvika. Nu är Arbetsmiljöverkets utredning klar och den friar huvudentreprenören Ellevio från ansvar.

De två männen var anlitade av ett estniskt dotterföretag till en tysk underentreprenör som i sin tur anlitats av Ellevio. Utredningen kunde konstatera att flera fel begicks under arbetet, bland annat var de kraftledningar som männen arbetade med varken avstängda eller skyddsjordade.

Ingen av de båda männen talade svenska, men en arbetsledare på det estniska företaget hade utsetts till tolk, men han var inte på plats när arbetet utfördes.

– Tolken var inte på plats är olyckan skedde, och det kan ha lett till en språkförbistring, säger Arbetsmiljöverkets utredare Paul Keenan till tidningen Elinstallatören.

Dödsolyckan anmäldes till både Arbetsmiljöverket och polisen, som inledde en förundersökning om “arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död”.

Till tidningen Arbetet säger nu den arbetsmiljöåklagare som ansvarar för brottsutredningen, Anne-Marie Helander, att Arbetsmiljöverkets utlåtande kan leda till ett beslut om att lägga ned utredningen.

– Jag ska gå igenom ärendet ännu en gång men det är klart att när expertmyndigheten drar den här slutsatsen är det mycket som talar för att mitt beslut blir att inte väcka åtal. Men jag har inte kommit dit än utan ska titta på ärendet noggrant en gång till först, säger hon till tidningen.

Ett beslut om åtal eller nedläggning förväntas komma inom de närmaste veckorna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan